Bilo mu je tek 26 godina

ODLAZAK SLAVUJA: Prije točno 16 godina u prometnoj nesreći poginuo Toše Proeski

Objavljeno: 16.10.2023. zagorjeinternational

Na današnji dan 2007. godine kod Nove Gradiške u 6.20 poginuo je Toše Proeski, najveća regionalna zvijezda tog doba. Imao je tek 26 godina. Vijest je Hrvatsku obišla u ranim popodnevnim satima, a prizori s autoceste A3 šokirali su tisuće ljudi diljem Balkana, piše Index.

Automobil VW Touareg, kojim je upravljao Georgij Georgijevski, udario je u prikolicu tegljača pri čemu se desna strana gdje je sjedio Toše zabila pod prikolicu kamiona. Auto se zaokrenuo cesti i potom silovito udario u metalnu ogradu koja razdvaja dva traka autoceste. Pjevač je na mjestu ostao mrtav, a vatrogasci su njegovo beživotno tijelo vadili iz smrskanog automobila.

U automobilu je, osim pjevača i vozača koji je zadobio teške tjelesne ozljede, bila i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović koja je prošla s lakšim tjelesnim ozljedama.

Večer prije nesreće sudjelovao je u makedonskoj TV emisiji Vrteleška. Na pitanje je voditeljice želi li se maknuti od svega, rekao je da želi, ali ne može.

-Mašinerija me stavila u bubanj i gotovo. Nema povratka. Želim revitaliziranje od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakiranja. Putovanja u Zagreb, pa natrag, putovanje u Australiju, iz Australije nazad. Svega mi je do tu – rekao je pokazujući preko glave.

Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Kruševu u Makedoniji. Njegovi roditelji Dominika i Nikola već su u najranijoj dobi primijetili nevjerojatni glazbeni talent te su ga odmalena usmjeravali prema karijeri glazbenika. Diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije i jedan je od rijetkih školovanih pop glazbenika.

Svoju kratku, ali blistavu karijeru Toše Proeski započeo je 1996. godine na dječjem festivalu Makfest, nakon čega je nastupao na raznim festivalima u Makedoniji i redovito osvajao nagrade publike i stručnih žirija. Već početkom 2000-ih bio je najveća makedonska zvijezda, a u narednih par godina postao je regionalna pop ikona.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba