Na gradskom groblju u Varaždinu položeni vijenci povodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

“Sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih policajaca i vojnika, 51 je poginuo ili je smrtno ranjen, 162 je ranjeno. Ogromna je to žrtva za slobodu naše Domovine”

Objavljeno: 30.04.2024. zagorjeinternational

Kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu danas su povodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije “Bljesak” položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje.  

Zajednički vijenac Varaždinske županije i Grada Varaždina u pratnji Husarske garde i Varaždinske građanske garde položili su župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Lovro Lukavečki, kao i izaslanstvo PU varaždinske te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije. 

Ogromna žrtva

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine, a u njoj je oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. 

Pozvavši na minutu šutnje, župan Stričak je istaknuo su u svim vojno-redarstvenim operacijama koje su se odvijale u obrani i oslobađanju naše Domovine sudjelovale i varaždinske ratne postrojbe, između ostalog i 104. brigada Hrvatske vojske i Specijalna jedinica policije Roda te postrojbe policije koje su potom uspostavile policijske postaje i dalje, nakon same operacije, vodile brigu o sigurnosti svih koji su se nakon te operacije zatekli na tom području. 

– Kao što Vam je već poznato, operacija je trajala svega 32 sata, oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja, u njoj je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih policajaca i vojnika, 51 je poginuo ili smrtno ranjen, 162 ranjena, dakle govorimo o ogromnoj žrtvi za slobodu naše Domovine. Stoga hvala svima koji su sudjelovali u toj operaciji, a zahvaljujem i svima koji su danas ovdje, kako bismo se zajedno prisjetili tih dana – kazao je župan Stričak. 

Veličanstvena pobjeda

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je da se i ove godine obilježava veličanstvena pobjeda, najava “one najveće koja je uslijedila”. 

-“Bljesak” je bio nagovještaj velike “Oluje” koja je konačno oslobodila hrvatski teritorij i možemo biti zahvalni našim braniteljima, svim Varaždinkama i Varaždincima koji su sudjelovali u “Bljesku” koji su tada dali svoju žrtvu, pa i svoje živote, za početak oslobađanja naše domovine Hrvatske. 

Hvala svim obiteljima i svima onima koji su u to vrijeme bili u toj akciji. Želim da dostojanstveno obilježimo 1. svibnja, dan kada je krenula ta akcija, a na ovaj način odajemo počast svim zaslužnima za tu akciju – rekao je Marković. 

Molitvu za sve poginule, preminule i nestale predvodio je don Ivica Horvat, tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi izveo je prof. Tomislav Ratković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba