“Mraza osim u gorju može biti i u nizinama”

Slijedi nagla promjena vremena. Crno se piše poljoprivrednicima

Objavljeno: 25.04.2024. zagorjeinternational

Gotovo ljetne vrućine, temperature i do 30 stupnjeva, a onda nagli pad ispod 10 stupnjeva, hladna jutra, kiša i ono najgore – mraz. Pred nama, pogotovo od vikenda nadalje je razdoblje novog dizanja temperatura iznad 20 stupnjeva. U pučkoj predaji termin “luđak” često se koristi za ožujak, no klimatološke promjene sve su pomaknule – pa i “jezik”, prenosi ePodravina

Dipl. ing. Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a za vremensku prognozu HRT-a navela je kako će na kopnu i četvrtak biti nestabilan. 

– Zatim slijedi kiša, samo rijetko, uz sve više sunčanih razdoblja. Petak ujutro osobito u središnjim krajevima maglovit, a mraza osim u gorju može biti i u nizinama. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar s kojim će i temperatura zraka prema vikendu osjetno porasti – kazala je. 

Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. za agro-prognozu HRT-a navela je kako se štete od smrzavanja u voćnim i vinogradarskim nasadima u središnjim i sjeverozapadnim krajevima još zbrajaju. Ističe kako će u sljedećim danima biti potrebni i dodatni napori u zaštiti osjetljiva bilja, jer opasnost od smrzavanja još uvijek prijeti. 

– Najniže vrijednosti temperature zraka oko 0 Celzija u nizinama te -2 Celzija u gorju bit će na samom početku tjedna, a moguće i pred vikend, pri čemu vrijednosti uz tlo mogu biti još i niže. U drugom dijelu tjedna slijedi ponovno zatopljenje s najvišim dnevnim vrijednostima za vikend i oko 20 Celzija, što će pogodovati razvoju biljnih bolesti i štetnika, posebice stoga će biti nestabilno vrijeme – ističe mag. Sviličić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba