Manifestacija "Hrvatski književnici u počast hrašćinskom meteoritu"

Svi koji su ponekad poželjeli naučiti ‘esperanto’ mogu to iz prve ruke nadolazeće subote

Objavljeno: 21.05.2023. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika u suradnji s Esperantskim društvom “Trixini” iz Hrašćine organizira u 27. svibnja manifestaciju pod nazivom “HRVATSKI KNJIŽEVNICI U POČAST HRAŠĆINSKOM METEORITU”.

Nakon pozdravnih riječi i upoznavanja sa znamenitostima općine Hrašćina, književnici će s domaćinima otići u selo Domovec, kod spomenika na mjestu pada Hrašćinskog meteorita. Potom će ih u hrašćinskoj kuriji pozdraviti vlasnica Spomenka Štimec, jedna od najpoznatijih esperantskih spisateljica, upoznati ih s poviješću kurije, radnom sobom hrvatske književnice, hrašćinske učiteljice i svoje pratetke Štefanije Bernas Belošević, pokazati im esperantsku biblioteku pohranjenu u kuriji i svoja autorska djela izvorno pisana na esperantu, te ih podsjetiti na veliko značenje esperanta kao jezika – mosta preko kojeg su mnoga hrvatska djela prevedena na jezike Dalekog istoka (kineski, japanski, vijetnamski, bangladeški i perzijski).

U turistički uređenom podrumu kurije književnici će zatim slušati jednu od najljepših zagorskih ljubavnih priča između belgijske princeze i zagorskog plemića. Točno u 16 sati počet će središnji dio manifestacije na otvorenoj tribini u dvorištu kurije. Operni pjevač Neven Mrzlečki iz Zagreba pjevat će uglazbljene pjesme hrvatskih pjesnika. Nazočnima će se obratiti Predsjednik Društva hrvatskih književnika, a potom će redom nastupiti svi književnici i pročitati jednu ili dvije pjesme, odnosno kraći prozni odlomak nadahnut nebeskim tijelima i svemirskim tajnama. Na prigodnom domjenku posjetitelji će moći osobno upoznati i razgovarati s hrvatskim književnicima.

Manifestaciji će ispred Društva hrvatskih književnike prisustvovati Predsjednika, Tajnika, dvojicu potpredsjednika te članovi Mirko Ćurić iz Đakova, Siniša Matasović iz Siska, Darko Pernjak iz Koprivnice, Ivica Glogoški iz Zagreba, Vera Grgac iz Bistre, Nenad Piskač iz Brdovca, Rajko Fureš iz Zaboka, Hrvoje Kovačević iz Stubičkih Toplica te će ih dočekat će oko podneva ispred općinske zgrade u Hrašćini zamjenica Župana Jasna Petek, načelnik općine Hrašćina Branko Tukač, predsjednik Krapinsko-zagorskog ogranka Društva hrvatskih književnika Božidar Brezinščak Bagola, tajnica Esperantskog društva  Spomenka Štimec i predsjednica Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina Jasna Kranjec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba