Otvorenjem izložbe ‘Tko tu koga ženi’ proslavljen 70. rođendan Muzeja Dvor Trakošćan

OBULJEN KORŽINEK: Njegova je posebnost upravo u povezivanju kulturne i prirodne baštine – infrastrukturnih radova će biti još

Objavljeno: 24.04.2024. zagorjeinternational

Muzej Dvora Trakošćan proslavio je danas 70. rođendan izložbom ‘Tko tu koga ženi?’, središnjim događanjem povodom sedamdesete obljetnice postojanja Muzeja. Izložba je provela cijenjene uzvanike kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka.  

Slogan ‘Povezani kroz vrijeme’ kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti sedamdeset godina ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti. Osim službenog otvorenja izložbe, gosti su uživali u bogatom glazbenom programu, impresivnom light showu i prilici za druženje s muzealcima.   

Turistička promidžba  

Ravnateljica Muzeja Dvora Trakošćan Goranka Horjan pozdravila je okupljene i ispričala zanimljive crtice o povijesti dvorca.  

– Hvala vam svima na dolasku u ovaj naš prelijepi dvorac kako bismo zajedno obilježili naših sedamdeset godina. Posebno nas veseli što su nam se pridružili ministrica kulture, župan i načelnik, oni nam pružaju ogromnu podršku. Dvorac se prvi puta spominje u 14. stoljeću, što također znači da se ove godine obilježava i 690. obljetnica spominjanja dvorca. Dvorac je mijenjao i vlasnike i izgled, od srednjovjekovne utvrde postao je najromantičniji hrvatski dvorac, stoga se naš slogan ‘Povezani kroz vrijeme’ osvrće na bremenitu prošlost koja se zrcali u sadašnjosti. Nema turističke promidžbe Lijepe naše bez Trakošćana, to svi znamo. Ljudi koji ovdje rade daju sve od sebe i to se vidi, a uz to imamo podršku Ministarstva kulture što nam puno znači – naglasila je Horjan.  

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pojasnila je zašto je Trakošćan jedan od najvažnijih hrvatskih dvoraca te otkrila da su u planu brojni infrastrukturni radovi koji će dvorac učiniti još atraktivnijim, ali i pristupačnijim svim posjetiteljima.    

– Njegova je posebnost upravo u povezivanju kulturne i prirodne baštine, ali i bogatog fundusa koji se prezentira kroz stalni postav, a u zadnje vrijeme sve više i kroz povremene izložbe te druga događanja koja ovom kraju, Bednji, Varaždinskoj, ali i Krapinsko – zagorskoj županiji te svim posjetiteljima, pruža jako puno sadržaja. Mi smo s novom ravnateljicom Horjan napravili plan aktivnosti koji se tiče i energetske obnove za što smo već osigurali određena sredstva, zatim bolje pristupačnosti osobama s invaliditetom, završava se izmuljivanje jezera, a infrastrukturnih radova će biti još. Vjerujem da će Trakošćan, cijeli kompleks, nastaviti privlačiti veliki broj posjetitelja – poručuje ministrica.

 

Andreja Srednoselec na početku je izrazila čast što njezina izložba otvara baš na 70. Rođendan Muzeja.  

– Postavljena je u dvjema galerijama drugog kata dvorca Trakošćan u pet cjelina od kojih prva donosi kratki uvod u svijet plemićkih i velikaških brakova, a druga istražuje ženidbenu strategiju obitelji Drašković. Treća cjelina pruža uvid u ključne elemente procesa sklapanja braka, poput ženidbenih ugovora i miraza koji je često znao postati predmet spora, a najpoznatiji takav slučaj u obitelji Drašković bio je sukob oko miraza kćeri Gašpara III. Draškovića Marije Euzebije koja je bila prva supruga Nikole VII. Zrinskog. S obzirom na razlike u položaju muških i ženskih pripadnika plemićkog staleža, četvrta cjelina istražuje doprinos i značaj koji su plemkinje imale u društvu i svojim obiteljima. Njihova je uloga prikazana kroz primjer dvije pripadnice obitelji Drašković, Eleonore Felicite rođ. Malatinski te Julijane rođ. Erdödy. Peta cjelina izložbe donosi zaključak o ovoj kompleksnoj temi i promjenama koje je donijelo moderno doba – kazala je Andreja Srednoselec.  

Velike obljetnice  

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da će se, uz ovu koja je od iznimnog značaja, kroz 2024. godinu na području Varaždinske županije održati niz velikih obljetnica. Istaknuo je četiri najvažnije.   

– Jučer smo obilježili 120 godina od prvog organiziranog Ceha obrtnika Varaždina, obilježavamo i 160 godina od prvog hrvatskog vatrogasnog zbora, tu nam je i 60. obljetnica zaštite špilje Vindija, a sada obilježavamo i 70 godina od uspostave ustanove Dvora Trakošćan. Trakošćan je najljepši hrvatski dvorac, a po nekim autorima spada i u 50 najljepših na svijetu, što je izuzetno veliko priznanje. Kod Lepoglave se nalazi jedini fosilni vulkan, malo dalje imamo grobnicu istočnohalštatski vladara iz 6. stoljeća prije nove ere, pa su tu vitezovi, Rimljani… kada sve zbrojimo, tek onda vidimo koliko je ovo područje bogato prirodnim i kulturnim dobrima – nabrojao je župan i dodao:  

– Zbog toga u planu imamo izgradnju nekoliko prezentacijskih centara, veći dio smo već osmislili, za neke ishodili građevinsku dozvolu, za neke lokacijsku, a sljedeći korak je osigurati sredstva. Vjerujem da ćemo uspjeti u narednih pet godina i našoj županiji ćemo dati ono što zaslužuje zbog svojih zanimljivosti – najavio je župan i dodao da je županija lani oborila vlastite rekorde, a brojke stalno rastu.

Muzejska savjetnica u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (HPM) Martina Šašić Grajo naglašava kako HPM ima sjajnu suradnju s Dvorom Trakošćanom te da se ta suradnja odnosi na održavanje aktivnosti u Trakošćanu.  

– U pravilu smo imali neke izložbe ovdje. Smatramo da su međuinstitucionalne suradnje vrlo bitne, bitno je i povezivanje muzeja međusobno, kao i sa zajednicom – poručuje Šašić Grajo.    

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak zahvalio je svima na dolasku i naglasio važnost Dvora Trakošćan nazvavši ga ponosom hrvatske i svjetske kulturne baštine, a nije zaboravio spomenuti ni poznati bednjanski govor, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba