U Zagrebu EPPO uhitio tri osobe zbog milijunske prevare

Lažno prijavili štetu nakon potresa da bi izvukli milijune za obnovu

Objavljeno: 30.04.2024. zagorjeinternational

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu je pokrenuo istragu protiv tri osobe i jednog trgovačkog društva zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava s ciljem dobivanja bespovratne potpore u iznosu od oko 2,5 milijuna eura namijenjene obnovi nakon potresa, a financirane iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU). 

Svi su osumnjičenici uhićeni jučer, 29. travnja, na zahtjev EPPO-a, izvijestili su iz EPPO-a, piše Index.hr.

Sumnja se da je jedan od osumnjičenih (vlasnik trgovačkog društva), u razdoblju od siječnja 2022. do listopada 2023., počinio kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave. Utvrđeno je da je on u ime trgovačkog društva podnio prijavu na javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U pozivu je kao obvezni uvjet prihvatljivosti bilo propisano da se isti odnosi na vraćanje u prijašnje stanje energetske infrastrukture, energetskih postrojenja, energetskih sustava i pripadajućih građevina koje su oštećene u potresu koji je zadesio Sisačko – moslavačku županiju 28. i 29. prosinca 2020. 

Kako bi ta prijava bila uspješna, osumnjičeni je trebao dostaviti nalaze i mišljenja o oštećenju elektroenergetske infrastrukture u vlasništvu toga društva, kao i dostaviti dokaz o ispitivanju kabla srednjeg napona, i općenito, bilo je važno pokazati da je šteta nastala uslijed potresa.  

Krivotvorenje dokumentacije

Postoji osnovana sumnja da je vlasnik društva dogovorio krivotvorenje tražene dokumentacije. Sumnja se da je to učinio uz još dvoje osumnjičenika – stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i ovlaštenog inženjera elektrotehnike. Sumnja se da su neistinito prijavili štetu na navedenoj elektroenergetskoj infrastrukturi.

Njemu je potom za navedenu neistinitu štetu odobreno približno 2,5 milijuna eura iz FSEU – od čega je oko 1,7 milijuna eura isplaćeno njegovom društvu za troškove koji su zapravo bili neprihvatljivi.

Radi osiguranja protupravno stečene imovinske koristi, EPPO je sucu istrage predložio blokadu imovine i sredstava na računu osumnjičenog trgovačkog društva, priopćili su iz EPPO-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba