Objavljene su snimke na društvenim mrežama

VIDEO: Opet eruptirao vulkan, proglašena najviša razina uzbune

Objavljeno: 30.04.2024. zagorjeinternational

Vulkan Ruang na indonezijskom otoku Sulawesi ponovno je eruptirao, nakon erupcije zbog koje su prije nekoliko dana evakuirane stotine ljudi, a zračna luka zatvorena. Centar za vulkanologiju i ublažavanje posljedica geoloških opasnosti Indonezije (PVMBG) objavio je najveću razinu uzbune nakon jutrašnje erupcije te pozvao ljude da se ne približavaju vulkanu, prenosi Hina.

Na otoku Ruang u pokrajini Sjeverni Sulawesi živi više od 800 stanovnika, od kojih je većina evakuirana zbog erupcije početkom mjeseca. Nije odmah bilo poznato koliko ih je evakuirano danas. Snimke na društvenim mrežama, koje Reuters nije mogao odmah potvrditi kao vjerodostojne, prikazuju kako se lava slijeva niz vulkan koji se nalazi stotinjak kilometara od Manadoa, glavnog grada pokrajine Sulawesi.

Vlasti zadužene za promet privremeno su zatvorile zračnu luku u Manadou nakon erupcije ranije ovog mjeseca. Stijenje i pepeo koji su šikljali iz vulkana oštetili su kuće te je zbog opasnosti evakuirana i obližnja bolnica. Dužnosnici su prošli tjedan razinu uzbune smanjili na 3, no ponovno su je povisili na razinu 4.

Indonezija se nalazi u takozvanom Pacifičkom vatrenom prstenu, području visoke seizmičke aktivnosti, na kojem se sastaje nekoliko tektonskih ploča.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba