Preminula je Ankica Lepej, koja je otkrila da Ankica Tuđman u banci ima veliku svotu novca koju predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici

“Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti”

Objavljeno: 18.01.2022. zagorjeinternational

Preminula je poznata zviždačica Ankica Lepej, koja je otkrila da Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i gotovo 16 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici, javlja Jutarnji.hr.

Vijest o njezinoj smrti na Facebooku je objavila Sanja Sarnavka.

– Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja, čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga – napisala je Sarnavka.

Za otkriće Ankice Lepej o Ankici Tuđman hrvatska je javnost saznala 17. listopada 1998. godine, u priči koju je objavio Jutarnji list. Naime, krajem rujna 1998. godine tadašnji je predsjednik Tuđman, u skladu sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, objavio svoju imovinsku karticu, u kojoj je pisalo da posjeduje obiteljsku kuću, kolekciju umjetničkih slika i stari osobni automobil iz 1990. godine. Međutim, za njegovu je suprugu bilo navedeno da posjeduje samo osobni automobil i da nema druge pokretnine znatnije vrijednosti, ali ni dionice i udjele u poduzećima.

Lepej je pak imala dokaze koji su pokazivali drugačije, odnosno, da je samo 24. ožujka te godine predsjednikova supruga oročila iznos od 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara.

U intervjuu za Jutarnji list rekla je da je upravo izvor ona informacija o računu Ankice Tuđman, a iste te večeri, 19. listopada, privedena je u policiju.

Lepej je zbog svog otkrića dobila otkaz u banci, bez otpremnine i 11 mjeseci prije mirovine, a protiv nje i ostalih sudionika je podignuta i optužnica zbog odavanja službene tajne. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti predsjednika Tuđmana. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba