Javna ustanova “Zagorje zeleno“ sudjelovala u zimskom prebrojavanju ptica

Sive čaplje, divlje patke i kormorane vodene su ptice koje žive uz rijeku Sutlu

Objavljeno: 18.01.2022. VH

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije “Zagorje zeleno“ u ponedjeljak je sudjelovala u prebrojavanju vodenih ptica uz rijeku Sutlu, u sklopu međunarodnog monitoringa “International Waterbird Census“ (IWC).

Obuhvaćeno je područje toka rijeke Sutle od Klanjca do Zelenjaka. Od vodenih ptica, uz rijeku Sutlu zabilježene su sive čaplje, divlje patke i kormorane. Uz pojas vegetacije uz rijeku i na obližnjim poljima, zabilježene su i vrste velika sjenica, plavetna sjenica, palčić, brgljez, šojka, veliki djetlić, poljski vrabac, kos, škanjac, svraka, gavran, vrana, drozd imelaš, fazan i crvendać, a uz rijeku su opaženi i tragovi dabra te tragovi jazavca ili vidre.

IWC ili zimsko prebrojavanje ptica močvarnih staništa još je 1967. godine pokrenula međunarodna organizacija “Wetlands International“, kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini, a danas u ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje iz cijelog svijeta.

Dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe.

Zimsko prebrojavanje ptica uspješno se provodi na rijeci Sutli zahvaljujući suradnji i razumijevanju granične policije, a rezultati prebrojavanja šalju se Udruzi “BIOM“ i Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode, koja je nacionalni koordinator ove aktivnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba