Potražnja je velika, a ponuda sve lošija

Želite se preseliti u Njemačku? Evo koliko se čeka za najam stana

Objavljeno: 29.04.2024. zagorjeinternational

U Njemačkoj svaka druga osoba traži “stan u najam” za razdoblje dulje od godinu dana. Potražnja je velika, a ponuda sve lošija. Pronaći odgovarajući stan u najam po pristupačnoj cijeni postaje sve teže, piše Fenix magazin

Rezultati su to nedavno provedenog istraživanja njemačkog portala za nekretnine ImmoScout24. Prema tom istraživanju, više od polovica korisnika portala ImmoScout24 traži nekretninu (stan, kuću ili slično) dulje od godinu dana. 

Osobito je teško za one koji traže stan u najam, jer je teško pronaći nešto što ispunjava njihova očekivanja u pogledu lokacije, kvadrature i cijene. 

U istraživanju portala za nekretnine sudjelovale su 1183 osobe koje trenutačno traže novi dom. Više od polovice (54,4 posto) izjavilo je da novi stan traži dulje od godinu dana. 

Oko 22,7 posto ispitanih novi dom traži dulje od dvije godine. Čak 64,1 posto uvjereno je da će ove godine pronaći odgovarajući stan. Tome se ne nada 16,4 posto onih koji se ove godine žele preseliti. 

Portal ImmoScout24 piše kako se potraga za stanovima povećala diljem Njemačke. Među metropolama ističe se Hamburg, gdje su se zahtjevi za traženjem stana povećali za 31 posto od 2019. godine. Broj aktivnih zahtjeva također je porastao u drugim većim gradovima Kölnu (+ 20 posto), Münchenu (+ 18,9 posto), Frankfurtu na Majni (+ 18,1 posto) i Berlinu (+ 17,3 posto). 

Njih 15,6 posto ispitanih barem je jednom promijenilo mjesto stanovanja. Gotovo dvostruko više (30,2 posto) selilo se dva do tri puta. Gotovo isti broj (27,9 posto) selilo se više od pet puta. 

– Činjenica da svaki drugi stanovnik traži stan dulje od godinu dana pokazuje koliko su tržište i konkurentska situacija napeti. Najamnine godinama rastu, što znači da je preseljenje povezano s dodatnim troškovima. Zbog toga ljudi često odustaju od selidbe – objašnjava dr. Gesa Crockford, direktorica portala ImmoScout24.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba