Zagorski branitelji u Velikom Trgovišću obilježili 30. godišnjicu međunarodnog priznanja RH

ZDRAVKO SENČAR: Toga dana vidio sam puno suza, ali ne kao do tada, suza tuge i boli, već suza radosti i ponosa

Objavljeno: 18.01.2022. zagorjeinternational

Tridesetu godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, branitelji iz Krapinsko – zagorske županije obilježili su prošle subote, već tradicionalno, paljenjem svijeća i molitvom za  prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franju Tuđmana, za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kraj Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Nakon toga, neki od nazočnih branitelja iznijeli su i nekoliko svojih promišljanja vezanih za povijesne okolnosti prije i uoči Dana međunarodnog priznanja RH.

Zdravko Senčar, predstavnik Hrvatskog časničkog zbora Hrvatsko zagorje, prisjetio se te ne tako davne 1992. godine, istaknuvši da je toga 15. siječnja vidio jako puno suza, ali ne suza kao do tada, suza tuge i boli, već suza radosnica, pomiješanih s ponosom jer je Hrvatska konačno postala suverena i samostalna država.

– Veselilo se i na prvim linijama, i u pozadini, odnosno, u svim dijelovima zemlje, ali i u inozemstvu, gdje god imamo svoje sunarodnjake – kazao je Senčar.

Predstavnik Zajednice udruga branitelja KZŽ Mladen Ptičar istaknuo je pak povijesnu važnost hrvatskih branitelja u stvaranju moderne i demokratske države, kao i povijesnu važnost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je bio ujedno i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. Podsjetio je da je toga 15. siječnja 1992. svih 12 zemalja tadašnje Europske zajednice priznalo samostalnu i suverenu državu Hrvatsku.

– S današnje pozicije, i to ovdje, iz Velikog Trgovišta, upućujem kritiku zbog premale povijesne  valorizacije Zagoraca u Domovinskom ratu. Doprinos branitelja iz Zagorja u Oružanim snagama u Domovinskom ratu, od zrakoplovstva i artiljerije do inženjerije i pješaštva daleko je veći nego što se to danas spominje u stručnim vojnim i povijesnim analizama – rekao je Ptičar.

Ivan Babić, predstavnik udruge “Prvi hrvatski redarstvenik“, prisjetio se početka stvaranja Oružanih snaga RH, preko formiranja Hrvatskog redarstvenika u Šimunskoj ulici u Zagrebu, do formiranja nukleusa gardijskih brigada, između ostaloga, u centru za vojnu obuku redarstvenika u Kumrovcu.

Na osnivanje nukleusa gardijskih brigadi nadovezao se Ivan Pucko, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Marije Bistrice, koji je u ulozi instruktora bio u centru za obuku u Kumrovcu. Napomenuo je da je 30 redarstvenika obučenih u Kumrovcu, prebačeno u Split da čini inicijalnu voditeljsku jezgru za formiranje 4. gardijske brigade ZNG-a RH.

Predstavnik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Bedekovčina Stjepan Jaković istaknuo je pomalo kritično da se uloga policije premalo valorizira u povijesnim analizama, naglašavajući činjenicu da su u počecima Domovinskog rata jedino hrvatska policija i hrvatski redarstvenici bili brana agresiji na tada još međunarodno nepriznatu državu.

Nakon tih kratkih izlaganja, dogovoreno je da se organizira javna tribina s naglaskom na doprinos Zagoraca i Zagorki u Domovinskom ratu i stvaranju Oružanih snaga Republike Hrvatske. Organizator ovog obilježavanja bila je Zajednica braniteljskih udruga KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba