Ne propustite bogat program koji će se održati u svakom kutku grada

U punom se sjaju vraća ˝Proljeće u Pregradi˝

Objavljeno: 03.04.2022. zagorjeinternational

Nakon dvije pandemijske godine koje su stopirale održavanje manifestacija diljem svijeta, dolaskom toplijeg vremena i popuštanjem mjera, u Pregradi će se, u sklopu obilježavanja Dana grada održati ˝Proljeće u Pregradi˝.

Od glazbe do sajma

Program ˝Proljeće u Pregradi˝ započinje narednog ponedjeljka Danima glazbe u organizaciji Glazbene škole Pregrada, tijekom cijelog tjedna za učenike Glazbene škole održavaju se predavanja i radionice, a organizira se i 3. školsko natjecanje. Građani će također moći uživati u glazbi, i to u četvrtak, 7. travnja na koncertu G. B. Pergolesi: Stabat Mater koji se organizira u suradnji sa Župom Pregrada u Zagorskoj katedrali od 18.30 sati. Također, svi zainteresirani mogu poslušati nagrađene učenike na školskom natjecanju u galeriji Muzeja grada Pregrade u petak, 8. travnja u 18 sati.        

Prve subote u travnju na Trgu Gospe Kunagorske održava se mini sajam na kojem će svoje uskršnje ukrase i kolače izložiti Udruga kostelskih žena dok će Forum žena SDP-a prodavati tulipane u sklopu humanitarne akcije ˝Omiljeni cvijet Ane Rukavine˝. Moći ćete izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi kod Kluba dijabetičara GDCK Pregrada, a sve prisutne zabavljat će zec Teodor kojeg dovodi Gradska knjižnica Pregrada. Valja napomenuti da će Kostelske žene izlagati i u ponedjeljak, 4. travnja ispred Cipra.  

Lokalna akcijska grupa Zagorje – Sutla i Grad Pregrada ove godine ponovno provode projekt Uzmi pare i napravi nešto za mlade kroz koji će financirati jednu ideju koju su predložili i izabrali mladi, a u vrijednosti do 20.000 kuna. Radionica predlaganja projekata održat će se 9. travnja u Gradskoj vijećnici u Pregradi od 15 do 18 sati.

Centar programa

Centralni dio programa ˝Proljeće u Pregradi“ zauzima manifestacija ˝Kostelska uskrsna pištola˝ koja ove godine bilježi svoju 499. obljetnicu. Ovom običaju uskrsnog streljanja iz pištola u Kostelu Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture 2012. godine dalo je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Događanja počinju već u Velikom tjednu, kada se u srijedu, 13. travnja za učenike OŠ Pregrada organizira edukativna radionica ˝Putevima prošlosti˝ koju priređuju TZP Srce Zagorja, Muzej grada Pregrade i OŠ Janka Leskovara. Istoga dana u večernjim satima održava se druženje starih streljača. Manifestacija se svečano otvara na Veliku subotu u 14 sati i to na zidinama Kostelgrada nakon čega se nastavlja prigodni program na igralištu PŠ Kostel. Osim u Kostelu, uskrsne svečanosti održat će se u Stipernici u popodnevnim satima. Na sam Uskrs u Pregradi, Kostelu i Vinagori održavaju se svete mise, a na Uskrsni ponedjeljak, već tradicionalni, održava se zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj uz svečano misno slavlje.

U tjednu uoči Dana grada Pregrade održat će se cijeli niz aktivnosti pa tako Udruga umirovljenika održava svoje sportske susrete na Kunagori, a Muzej grada Pregrade ugošćuje partnere na projektu DigiMentor iz Norveške, Latvije, Finske i Italije. Dječji vrtić ˝Naša radost˝ također planira obilježiti Dan grada različitim aktivnostima, a prigodno osvjetljenje obasjat će zgradu Gradske knjižnice i muzeja.

Old hot Band

KUD Pregrada na Trgu Gospe Kunagorske počastit će vas koncertom kojim obilježavaju 40 godina rada u petak, 22. travnja, dok je subota, 23. travnja rezervirana za volonterske akcije. Poslijepodne se u galeriji Muzeja grada Pregrade održavaju izbori za naj – projekt u okviru participativnog budžetiranja za mlade te će se održati i službeno otvorenje teniskih terena izgrađenih prošle godine uz Old Hot Band.

U večernjim satima će DVD Stipernica u vatrogasnom domu proslaviti 70. obljetnicu društva.

Svoj Dan grada Pregrada slavi na Bijelu nedjelju, 24. travnja. Svečanost obilježavanja počinje već u 8.30 sati svetom misom u pregradskoj župnoj crkvi. Nakon svete mise slijedi mimohod povijesnih postrojbi i prijavak gradonačelniku, a u 11 sati održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se podijeliti javna priznanja Grada Pregrade za 2021. godinu. U popodnevnim satima selimo se u Brege Kostelske, gdje se zatvara manifestacija Kostelska uskrsna pištola uz tradicionalno streljanje iz kubura.

U ponedjeljak, 25. travnja obilježava se Noć knjige te Gradska knjižnica Pregrada priprema nekoliko događanja za djecu i odrasle. Tako se u 10 sati za djecu predškolskog uzrasta organizira igraonica ˝Tragovima bajki I˝, dok se za one malo starije od 10 do 15 godine u 15 sati priprema interaktivna igra. U 19 sati u knjižnici će se održati predstavljanje novog putopisa Riane Petanjek ˝Do kraja svijeta i natrag˝.

Istoga dana od 18 sati GDCK Pregrada i LAG Zagorje- Sutla u Gradskoj vijećnici održat će konferenciju o mogućnostima digitalnih tehnologija u skrbi o starijim osobama u sklopu projekta ˝Veselo, veselo seniori˝.

Praznik rada proslavit će se tradicionalno podjelom graha na Kunagori, a u svibnju vas očekuje i obilježavanje Međunarodnog dana muzeja te koncert Klape Kmeti uz promociju spota za pjesmu ˝Volim te moja mala (Naša Pregrada)˝.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba