Umrla su dva lovca koja su jela divljač

Zabilježen prvi slučaj ‘zombi’ bolesti kod ljudi. Nema lijeka

Objavljeno: 27.04.2024. zagorjeinternational

Još su tamo 2019. američki stručnjaci upozorili kako je smrtonosna prionska bolest Chronic Wasting Disease (CWD) zahvatila veliku populaciju divljih jelena i losova i kako bi mogla prijeći na ljude, pišu 24sata.  

Radi se o bolesti koja napad mozak i kralježničku moždinu, a životinja je tijekom bolesti neuobičajeno agresivna i brzo gubi na težini i slabi. Američki stručnjaci prije pet godina rekli su kako bi u sljedećim godinama mogli očekivati prve ljudske slučajeve zbog konzumacije zaraženog mesa i da je moguće da će broj zaraženih biti znatan. To je izjavio Michael Osterhold, direktor Centra za infektivne bolesti, koji je bolest usporedio s kravljim ludilom. 

Amerikanci su prvi put primijetili CWD prije više od 40 godina kod jelena u zatočeništvu. Istraživanja su pokazala da se bolest širi i na druge životinjske vrste. Sad se strahuje kako se bolest širi i na ljude. Dva lovca u SAD-u umrla su nakon što su jeli meso jelena. 

Doktori su objavili kako je 72-godišnji muškarac preminuo nakon lova, prije smrti imao je simptome koji ukazuju na tu bolest, bio je konfuzan i agresivan. Nakon njega preminuo mu je i prijatelj, član istog lovačkog društva. Obdukcija je pokazala kako je preminuo  od Creutzfeldt-Jakobove bolesti, poznate i kao prionska bolest, piše Index. 

Kako je ova bolest izuzetno rijetka kod ljudi, strahuje se da je CWD prešao sa životinja na ljude, piše Science Alert, iako za to još nema dokaza. 

Creutzfeldt-Jakobova bolest je prionska bolest koju karakterizira progresivno pogoršanje mentalnih funkcija, što dovodi do demencije, nehotičnog trzanja mišića (mioklonusa) i posrtanja pri hodu. Za nju nema lijeka. Većina ljudi umire unutar četiri mjeseca do dvije godine. 

Spongiformna encefalopatija (CWD), izuzetno zarazna i smrtonosna bolest mozga kod životinja koja pripada skupini bolesti poznatih kao transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE), otkrivena je u travnju i svibnju 2016. godine kod jednog divljeg soba i jednog divljeg losa u Norveškoj. To je bio prvi put da je bolest otkrivena u Europi i kod sobova u divljini, piše na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba