‘To se čini suludo, ali na prestižnoj lokaciji i cijena ide gore’

IMA SE, MOŽE SE: Netko je u centru Zagreba kupio garažu za 150.000 eura

Objavljeno: 02.05.2024. zagorjeinternational

Garaža od 38 kvadrata u tri godine staroj zgradi u centru Zagreba prodana je za 150.000 eura, javlja RTL. Za taj se novac, kaže vlasnik agencije za nekretnine, može kupiti dvosoban stan u novogradnji u Zaprešiću. 

– To se čini suludo, ali s obzirom na potražnju koja je trenutačno za ovakvom prestižnom lokacijom visoka, naravno da i cijena ide gore. Ljudi koji kupuju, ne mogu reći da ne pitaju za cijenu, ali manje gledaju nego netko drugi – rekao je vlasnik agencije za nekretnine Filip Brkan. 

Na drugoj lokaciji, u garaži u zagrebačkom Trnju, parkirališno mjesto od 12 kvadrata prodaje se za početnih 40.000 eura. 

– Pretežito se u obračunskom smislu kod novogradnje traži 50 posto cijene stana. Dakle, ako je stan 5000 eura, u tom slučaju je cijena parking mjesta u garaži oko 2500 eura. Međutim, kada to ide u slobodnu prodaju, kada prodaje fizička osoba, onda cijena još naraste jer tu nastupaju tržišna pravila – objašnjava Brkan. 

 Sve je to posljedica urbanističkog kaosa, kažu u Društvu arhitekata. U posljednjih 50 godina upravlja se gradovima bez ikakvog plana, a posljedice sada dolaze na naplatu. 

– Kao što vidimo i u političkoj kampanji nitko prostorno planiranje i urbanizam ne dovodi u kontekst bilo kakvih pregovora, a zapravo zaboravljaju da bez toga ne mogu provesti nijednu ozbiljnu politiku jer urbanizam i prostorno planiranje zapravo uređuju način kako uopće upravljamo našim prostorom – kaže predsjednik Društva arhitekata Zagreba Ivan Križić. 

Cijena parkirališnog mjesta raste brže od cijene stana. Potražnja je toliko velika da se prodaju i prije nego što se oglase. 

– Ako bih morao ocijeniti što se prije proda – rekao bih definitivno garažna parking mjesta – ističe Brkan. 

Garažnih parkirnih mjesta se, unatoč visokim cijenama, svaki dan u Hrvatskoj proda najmanje pet.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba