Uhićeni su i bivši dekan Geodetskog fakulteta te bivši profesor na tom fakultetu

Uhićen bliski suradnik ministrice kulture. Uzeo je mito od 39.000 eura i pametni sat

Objavljeno: 02.05.2024. zagorjeinternational

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) danas je uhićen Davor Trupković, bivši pomoćnik Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija, sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Trupković je bliski suradnik ministrice Obuljen Koržinek, prenosi Index.

Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage. Kako navode europski tužitelji, dekan i profesor s Geodezije su bliskom suradniku ministrice dali mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch.

Europski tužitelji podsjećaju da je Trupković, tadašnji pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija, nakon što je 22. ožujka 2020. područje Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja.

Detalji istrage

Tužitelji sumnjaju da je, koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, Trupković s dekanom Geodetskog fakulteta Alminom Đapom dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom, angažiralo navedeni fakultet, u zamjenu za novčanu nagradu i druge poklone.

Naime, Trupković je, kao dužnosnik u Ministarstvu kulture i medija, znao da fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, te da bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovog aranžmana, stoji u priopćenju EPPO-a.

Postoji osnovana sumnja da je u dogovoru s Trupkovićem, Geodetski fakultet Ministarstvu kulture i medija dostavljao izvješća po znatno višoj cijeni od cijene po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom, navode tužitelji. Istraga je pokazala i da je Trupković bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio dekan u ime fakulteta. Prema pribavljenim dokazima, ta su izvješća lažno navodila da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koje su plaćanja već bila izvršena na temelju ranijih izvješća.

Slijedom toga je, na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministarstvo kulture i medija izvršilo plaćanje Geodetskom fakultetu u iznosu od preko 2.5 milijuna eura. Istraga je pokazala da su dekan i profesor koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata su Trupkoviću kao mito predali iznos od najmanje 39.000 eura te pametni sat Apple Watch, u vrijednosti oko 370 eura.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta Državnom proračunu Republike Hrvatske od preko milijun eura. Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te su poslove morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova.

Obuljen Koržinek: Teško mi je vjerovati u to

Ministrica Nina Obuljen Koržinek obratila se javnosti na konferenciji za medije.

– Teško mi je vjerovati da je jedan od naših kolega sudjelovao u tako nečem. Ni premijer ni ja nismo sporili treba li ovo istražiti ili ne, ali smo upozoravali netočnu tvrdnju da se ovdje radi o europskim sredstvima. Priopćenje je potpuno jasno, kaže da smo Ministarstvo i ja kao čelna osoba uočili i spriječili prevaru. Ovo je bio legitiman posao, profesionalno odrađen, dogovoren dva dana nakon potresa, da bi se spriječilo stradavanje ljudi. Na temelju tih snimaka mi smo argumentirali produljenje korištenja Fonda solidarnosti i dio snimaka je korišten za projektiranje. Nažalost, postoji sumnja da su pojedinci na Geodeziji, a sad vidimo da i jedan djelatnik Ministarstva kulture, pokušali izvući korist. Ja sam puno prije nego što su počela istraživanja naredila da se prekinu sve isplate – poručila je ministrica kulture.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba