Imendan danas slave Boris, Eugen, Antonin i Atanazije!

Evo što znače njihova imena

Objavljeno: 02.05.2024. zagorjeinternational

Označite najdražeg Borisa, Eugena, Antonina i Atanazija – čestitajte im imendan i tako uljepšajte dan!

Prema katoličkom kalendaru, u nedjelju 2. svibnja imendan slave Boris, Eugen, Antonin i Atanazije.  Na petu uskrsnu nedjelju ujedno se održavaju proštenja u Kotoribi i Malom Mihaljevcu.

Neke etimološke hipoteze o porijeklu imena Boris navode mogućnost da je ime skraćenica od slovenskog imena Borislav (odnosno složenice od riječi “boriti se”; “borac” i “slava”), kao i moguće porijeklo imena od slovenske, tj. ruske riječi za borca ili ratnika i vojskovođu. Neke teorije navode i mogućnost porijekla imena Boris iz arapskog ili turskog jezika, odnosno od imena Bogoris, a koje ima značenje – “vuk” ili “brz”; “kratak”. 

Značenje imena Boris je prije svega u prenesenom smislu – “onaj koji je rođen za borca”; “onaj koji se bori za sebe”; “onaj koji je junak i snažna osoba”; “onaj koji je dobrog zdravlja”; “osoba koja mijenja ćud”; “osoba koja je opasna kao vuk”; “onaj koji je lukav ili snalažljiv”; “onaj koji je vrlo kratkog fitilja”; “nestrpljiva osoba”; “brzopleta osoba”. 

Eugen je muško ime grčkog porijekla, prema grčkome ‘eugenios’, što znači plemenita roda. Dosta je često ime, u Hrvatskoj danas živi preko tisući ovakvih imenjaka, a najpopularnije je bilo 1930.

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba