Što kažete na jedan izlet u Međimurje?

Dođite i istražite Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu

Objavljeno: 13.02.2022. zagorjeinternational

Znate li zašto je biljka ljekovita krvara bitna u životnom ciklusu leptira plavca? Tko su bili  fljojsari i laporaši? Što su halde? Jeste li znali da je piškur jedina međimurska riba koja pušta vjetrove? Vodomar je ugrožena vrsta ptice. Znate li čime se hrani? Odgovore na ova pitanja te druge prirodoslovne i povijesne zanimljivosti prirodne baštine Međimurja možete saznati u Centru za posjetitelje “Med dvemi vodami”. Nalazi se u malom naselju Križovec, na adresi Trg međimurske prirode 1. Centar je otvoren 19. lipnja 2020. godine. U istoj zgradi i na istoj adresi ujedno je i sjedište Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Centar predstavlja ključnu točku na samom ulazu u Regionalni park Mura-Drava.

Nakon ulaza u glavnu zgradu Centra, svakog posjetitelja dočekuje moderno opremljen info pult. Potom slijedi kružna živopisna priča koja teče kroz dvije suvremeno opremljene galerije Mura i Drava sa stalnim interpretacijskim postavom. Upotrebom moderne tehnologije, stvoren je osobit doživljaj i dinamična predstava zanimljivosti biljnog i životinjskog svijeta Međimurja.

Točka na “i” obilaska bogato je opremljena suvenirnica, s više od pedeset različitih uporabnih i ukrasnih predmeta te publikacija. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam. Ona između ostalog donosi priču o hrastu Adamu koji je bio star čak 500 godina. Priču o hrastu Adamu znamo zahvaljujući lugaru Ladislavu Husiću i njegovim potomcima. Uz Centar se nalazi i mini adrenalinsko dječje igralište namijenjeno velikoj i maloj djeci. Prigodno je nazvano Rječica.

Vrijednost i značaj Centra prepoznali su struka, hrvatska i međunarodna javnost te brojni  posjetitelji. U sklopu najvećeg hrvatskog događaja za dizajn „Zagreb Design Week“ 2020. godine u kategoriji Dizajna interijera prvu nagradu osvojio je upravo Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Osvaja prvu nagradu i 2021. godine na natjecanju Big SEE – where life is creativityu kategoriji Tourism design – Architecture and design as experience (Turistički dizajn – Arhitektura i dizajn kao iskustvo).

Dođite i vi u Centar Med dvemi vodami. Istražite brvnaru Moj hrast Adam, prirodoslovni postav Mura i Drava. Poigrajte se na igralištu Rječica.

Više o Centru doznajte na mrežnoj stranici med-dvemi-vodami.info

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba