”Engleski u hrvatskome – Samo luzeri hejtaju”

MARIJA BISTRICA: Ove subote saznajete sve o anglizmima i portalu ‘Bolje je hrvatski’

Objavljeno: 21.05.2024. zagorjeinternational

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizira zanimljiv program koji će se održati u Općinskoj knjižnici i čitaonici u Mariji Bistrici, u subotu 25. svibnja, piše Radio Marija Bistrica

Program počinje u 17 sati Radionicom za učenike viših razreda osnovne škole pod nazivom ”Engleski u hrvatskome – Samo luzeri hejtaju”. 

Engleske se riječi i izrazi nalaze svuda oko nas. Na radionici će se u kratkome izlaganju pokazati kako ih treba promatrati u kontekstu u kojemu se upotrebljavaju (u žargonu, medijima, književnosti, zakonima), ali i naglasiti da ih u hrvatskome standardnom jeziku, osobito u formalnijoj komunikaciji, treba izbjegavati.  

Učenike će se upoznati s portalom ‘Bolje je hrvatski’,  na kojemu se nalazi oko 300 prijedloga zamjena za česte anglizme te ih potaknuti da sami predlože zamjene za neke od anglizama. 

Nakon radionice na rasporedu je Predavanje za građanstvo ”Engleski naš sveprisutni – O anglizmima u hrvatskome jeziku”, i to s početkom u 19 sati. 

Na predavanju će biti riječi o engleskim riječima i izrazima u hrvatskome jeziku.Pokazat će se da se utjecaj engleskoga može prepoznati na različitim jezičnim razinama, od pravopisne (npr. Europska Komisija umjesto Europska komisija) preko gramatičke (morfološke (npr. nesklanjanje pokrata), tvorbene (npr. kulturalni umjesto kulturni) i sintaktičke (npr. na dnevnoj bazi umjesto jednom dnevno / svakodnevno)) do one koja se najčešće spominje – razine riječi.  

Radno i slikovito anglizmi će se podijeliti na nekoliko skupina ovisno o tome koliko ih današnji izvorni govornik hrvatskoga jezika prepoznaje kao anglizme.  

Posebna će se pozornost posvetiti i dvjema skupinama anglizama: egzotizmima (npr. mafin) te lažnim prijateljima (npr. karbonizirana voda umjesto gazirana voda). Bit će riječi i o različitom statusu anglizama u pojedinim funkcionalnim stilovima.  

Radionicu će voditi i predavanje održati dr. sc. Lana Hudeček s Instituta za hrvatski jezik, a ulaz je slobodan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba