Kombinacija seizmičke oluje i najjačeg potresa u posljednjih 40 godina

Tlo se trese ispod supervulkana u susjedstvu

Objavljeno: 21.05.2024. zagorjeinternational

Talijanski supervulkan Campi Flegrei (Flegrejska polja) sinoć je pogodio potres magnitude 4.4, prouzročivši pritom manju materijalnu štetu u gradu Pozzuoli, koji se nalazio u epicentru, ali i u Napulju, udaljenom nekih 20 kilometara, navodi talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV), prenosi Index

Građani su prijavili oštećenja na zidovima. Potres magnitude 4.4 na dubini od tri kilometra najjači je potres koji je pogodio ovo područje u posljednjih 40 godina, pokazuju podaci INGV-a. U proteklih 48 sati se supervulkan našao usred seizmičke oluje, odnosno zatreslo ga je više od desetak potresa magnitude više od dva, piše CNN. 

INGV je ovoga travnja na području Campi Flegrei zabilježio 1252 potresa, od kojih je većina bila magnitude manje od 1. Posljednja velika erupcija supervulkana dogodila se 1538. godine, pri čemu je nastao novi zaljev na talijanskoj obali.   

INGV od 2022. bilježi povećanje seizmičke aktivnosti na tom području, što bi moglo biti posljedica nakupljanja magme ispod površine ili nakupljanja plinova. Vulkan je oko 50 kilometara udaljen od Vezuva. U crvenoj zoni neposredno uz Campi Flegrei živi više od 500.000 ljudi. 

Talijanska civilna zaštita je ove godine ažurirala planove evakuacije u slučaju velike katastrofe. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba