FOTO: HGSS Čakovec dobio najslađeg člana, stigao je pas Whispers

Objavljeno: 16.05.2024. zagorjeinternational

Međimurska županija snažan je saveznik Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Čakovec, što dokazuje i danas potpisan sporazum koji je članovima čakovečke Stanice HGSS-a omogućio nabavu nove snage, potražnog psa. Sporazum su uz prisustvo posebnog svjedoka, psića nazvanog Whispers, potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik HGSS-ove Stanice Čakovec Neven Putar.

Radi se o psu pasmine australski govedarski pas, vrijednom 2.177 eura, preuzetom iz Centra de cria de perros Paolo Coletta, uzgajivačnice u španjolskom gradu Valenciji. Mladi pas već je uključen u specijalnu obuku za pronalaženje osoba u planinskim i teško pristupačnim terenima, kao i u urbanim sredinama, odnosno područjima pogođenim potresima i drugim nepogodama.

Nezamjenjiv dio snaga Međimurja

Župan Posavec ističe neprocjenjivu ulogu članova HGSS-ove Stanice Čakovec u našoj zajednici, ali i na široj razini, kada je o sigurnosti riječ. Njihova osposobljenost je iznimna o čemu svjedoče zahtjevne međunarodne misije spašavanja u kojima su sudjelovali.

– Članovi HGSS-ove Stanice Čakovec spadaju u nezamjenjiv dio snaga Međimurja koje skrbe o sigurnosti stanovništva u najdelikatnijim trenucima. Naše poštovanje im iskazujemo konkretnom podrškom u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa – rekao je župan Posavec.

Pročelnik Neven Putar zahvalio je Međimurskoj županiji i županu na podršci, naglasivši da su potražni psi važan, dodatni resurs za učinkovito reagiranje u slučajevima nesreća i potražnih akcija.

– Iskustvo je pokazalo da su upravo potražni psi neprocjenjivi u mnogim misijama spašavanja, čime omogućavaju učinkovitiji odgovor ljudi u akciji – dodao je pročelnik Putar.

U završnoj fazi je i uređenje zgrade Regionalnog centra HGSS-a u Čakovcu, na prostoru bivše vojarne, u kojem će se vršiti i obuke, a Međimurska županija darovala je objekt te financijski pomaže uređenje. Za ovu godinu u županijskom proračunu osigurano je 40.000 eura HGSS-ovoj Stanici Čakovec, od čega je 30.000 eura namijenjeno završetku investicije u Regionalnom centru, a ostatak sredstava bit će utrošen na redovnu djelatnost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba