“KAJ BI TI ŠTEL?“: USKOK odbacio prijavu Viktora Šimunića protiv Žarka Tušeka i Emila Gredičaka

“Za ostvarivanje obilježja kaznenog djela podmićivanja zastupnika, osoba kojoj se nudi mito, u to vrijeme mora biti zastupnik u predstavničkom tijelu u kojem bi glasovala na određeni način“

Objavljeno: 05.11.2021. zagorjeinternational

USKOK je odbacio kaznenu prijavu oroslavskog gradonačelnika Viktora Šimunića protiv saborskog zastupnika HDZ-a Žarka Tušeka i bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka, piše 24sata.

Podsjetimo, riječ je o slučaju u kojem je Šimunić, tada nezavisni vijećnik, snimio da mu se nude funkcije i tajno financiranje kampanje, a afera je nazvana “Kaj bi štel biti?” jer su Šimunića pitali kojom javnom ustanovom želi upravljati ako im pomogne na izborima.

Nagovarali su ga da se s nezavisnom listom kandidira za Skupštinu Krapinsko – zagorske županije bez javne koalicije s HDZ-om, a onda bi surađivao s njima.

U USKOK-ovom obrazloženju stoje dva razloga za odbacivanje optužbi. Kažu da se kazneno djelo podmićivanja vijećnika nije moglo ostvariti jer Šimunić nije bio županijski vijećnik. Uz to, nisu poduzete nikakve konkretne radnje kako bi se pogodovanje i realiziralo što je i logično jer je Šimunić snimke dostavio javnosti i USKOK-u već sljedeći tjedan.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

“USKOK je, nakon provedenih izvida, donio rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv jednog saborskog zastupnika i protiv gradonačelnika Oroslavja zbog kaznenog djela podmićivanja zastupnika jer nisu ostvarena bitna obilježja tog kaznenog djela.

Nakon što je u medijima objavljena snimka razgovora nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Oroslavja s jednim saborskim zastupnikom i s gradonačelnikom Oroslavja, USKOK je započeo s provođenjem izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti konkretnog događaja. Naknadno je vezano za taj događaj USKOK zaprimio kaznenu prijavu u kojoj je bilo navedeno da se pokušalo podmititi nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Oroslavja u zamjenu za davanje podrške jednoj političkoj stranci u formiranju većine u županijskoj skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine.

Provedenim izvidima utvrđeno je da je razgovor vođen prije raspisivanja lokalnih izbora. Također je utvrđeno da nezavisni vijećnik u gradskom vijeću Oroslavja nije imao svojstvo vijećnika u županijskoj skupštini, a koje svojstvo je bitno obilježje prijavljenog kaznenog djela. Naime, za ostvarivanje obilježja kaznenog djela podmićivanja zastupnika, osoba kojoj se nudi, obećava ili daje mito, u to vrijeme mora biti zastupnik odnosno vijećnik u tom predstavničkom tijelu u kojem bi zatim, na traženje davatelja mita, glasovala na određeni način.

Osim toga su tijekom izvida od više osoba uzete izjave iz kojih proizlazi da nakon predmetnog razgovora nisu poduzete nikakve konkretne radnje u pravcu pogodovanja nezavisnom vijećniku u gradskom vijeću Oroslavja. Slijedom svega navedenog kaznena prijava je odbačena.“

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba