U uporabu kreće što je prije moguće

NAZIRE LI SE KRAJ PANDEMIJE? Pfizer radi na piluli koja može smanjiti postotak hospitalizacije i smrti za čak 89 posto

Objavljeno: 05.11.2021. zagorjeinternational

Iz Pfizera kažu kako njihova pilula protiv koronavirusa kod rizičnih pacijenata može smanjiti šanse za hospitalizaciju, ali i samu smrt do 86 posto, što može uvelike pomoći kod liječenja virusa, ali i biti od koristi za smjer daljnjeg toka pandemije.  

U priopćenju su rekli kako više ne provode klinička ispitivanja na pacijentima zbog već potvrđenje iznimne učinkovitosti pilule, te da će što prije dostaviti nalaze američkim regulatornim tijelima u svrhu što hitnijeg odobrenja lijeka, piše Bloomberg.com.    

Ključni lijek

Novom Pfizerovom pilulom, sada već postoje dvije koje bi mogle znatno poboljšati liječenje ove bolesti već u ranoj fazi. Prošlog su mjeseca tvrtka Merck & Co. i Ridgeback Biotherapeutics LP regulatornim tijelima predstavili svoju pilulu koja je također pokazala vrlo dobre rezultate na način da je smanjila rizik od ozbiljnog obolijevanja i smrti za pola, kod pacijenata s blagom do umjerenom kliničkom slikom.  

Ova pilula koja se može uzeti kod kuće na prvi znak simptoma je ključna za krizu stvorenu koronavirusom i za utišavanje iste na globalnoj razini, ali samo ako je široko dostupna. Glasnogovornik Pfizera rekao je da će pilulu predložiti i drugim regulatornim tijelima u svijetu i to ubrzo nakon što je pošalju američkom tijelu.    

U ispitivanju kojeg su proveli na 1219 necijepljenih odraslih osoba, poručuju iz Pfizera, pet dana uzimanja lijeka znatno je smanjilo stopu hospitalizacije, ako je liječenje započelo unutar tri do pet dana od pojave simptoma. Lijek naziva “Paxlovid“ djeluje tako da se veže na enzim ‘proteazu’ i na taj način sprječava širenje virusa, odnosno, blokira ključni enzim koji je potreban virusu da se širi.

Vrlo je malen postotak (0.8 posto) onih koji su prilikom testiranja pilule na način da su je uzimali unutar tri dana od pojave simptoma, završili u bolnici, a nitko nije preminuo. Među onima koji su pak primali placebo, sedam posto je bilo hospitalizirano ili je umrlo. Slični su bili i rezultati kod uzimanja pilule unutar pet dana od pojave simptoma.  

Trenutni načini liječenja od koronavirusa nisu idealni. Potreba za pilulom je velika, a tome najbolje govori činjenica da je tvrtka Merck već dopustila proizvođačima lijekova da podnose zahtjeve za dozvole za liječenje više od 100 nacija, prije nego što je SAD dao odobrenje. Prvo je odobrenje za Merckov lijek dalo regulatorno tijelo Ujedinjenog Kraljevstva.  

Dodatna testiranja

Pfizerov lijek, koji djeluje po nešto drugačijem principu, pokazao je još bolju učinkovitost. Uz to što se provodilo ispitivanje kod visoko rizičnih pacijenata, Pfizer lijek testira i na pacijentima s blažom kliničkom slikom. Također, testirat će pilulu i kao profilaktički lijek, odnosno, na osobama koje žive s oboljelima i koje bi uzimale pilulu ne bi li se tako provjerilo hoće li ta osoba izbjeći zarazu.

Lijek je razvijan u Pfizerovim laboratorijima u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, a baziran je na eksperimentalnom lijeku protiv SARSA kojeg je tvrtka razvijala još u jeku te pandemije.

Lijek bi se uzimao dva puta dnevno tijekom pet dana, a koristio bi se u kombinaciji s drugim lijekom zvanim “Ritonavir“ koji pomaže da se Pfizerov spoj dulje zadrži u krvotoku.  

Zemlje s većim dohotkom bi na tržištu spomenuti lijek trebale plaćati više od siromašnijih zemalja, no proizvođač za sad nije objavio točne iznose. Iz tvrtke su poručili kako će do kraja ove godine proizvesti 180 tisuća pakiranja lijeka, a do kraja iduće godine ta bi brojka trebala narasti do 50 milijuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba