Godišnjica je smrti prvog predsjednika SDP-a

“Ivica Račan živio je socijaldemokraciju, vjerovao u nju i znao da je to najbolje društveno uređenje”

Objavljeno: 29.04.2020. zagorjeinternational

– Ivica Račan živio je socijaldemokraciju, vjerovao u nju i znao da je to najbolje društveno uređenje koje može osigurati svakom pojedincu potpunu slobodu, jednakost svih pred zakonom, jednakost šansi i solidarnost s onima kojima je naša pomoć potrebna. Njegova slika Hrvatske nas hrabri i naša je obveza da je ostvarimo. Hvala mu na svemu! – napisao je sadašnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić na svojem Facebok profilu.

Povodom 13. godišnjice smrti Ivice Račana, prvog predsjednika SDP-a i bivšeg premijera, delegacija na čelu s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem odala mu je počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na njegovom grobu na Mirogoju.

Ivica Račan rođen je 24. veljače 1944. godine u mjestu Ebersbah u Njemačkoj, u radnom logoru. U politiku ulazi tijekom 70-ih godina. 1990. godine postaje predsjednik Predsjedništva Saveza komunista Hrvatske, koje iste godine izvodi s Kongresa Saveza komunista Jugoslavije.

Nakon vladavine HDZ-a, 3. siječnja 2000. godine s koalicijskim partnerima pobjeđuje na izborima i postaje premijer do kraja 2003. godine. Preminuo je 29. travnja 2007. godine, nakon kratke i teške bolesti.

Ostat će upamćen kao političar koji je Hrvatsku izvukao iz međunarodne izolacije i započeo reintegraciju u međunarodnu zajednicu. Privatizacija je zaustavljena, ali nisu uspjeli poništiti njene učinke. Izgradio je autocestu Zagreb – Split. (af)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba