ZBOG KRIZE UZROKOVANE KORONAVIRUSOM

TAKO NADOKNAĐUJU GUBITKE: I dok se trgovine nedjeljom u Hrvatskoj zatvaraju, u Austriji ih otvaraju

Objavljeno: 29.04.2020. zagorjeinternational

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odlučio je da trgovine zbog epidemiološke situacije moraju biti zatvorene nedjeljom. Takva odluka je izazavala dosta polemika s obzirom da je u Hrvatskoj vikend omiljeno vrijeme za kupovinu. Polemika je još više nastala i zbog toga što je Stožer od 2. svibnja dozvolio održavanje misa, a ako to epidemiološka situacija dopusti, stanje u Hrvatskoj trebalo bi se normalizirati tek nakon 11. svibnja kada će se otvoriti škole za učenike od 1. do 4. razreda.

Neki smatraju da aktualna vlast na ovaj način podilazi Crkvi i da je već krenula u predizbornu kampanju za parlamentarne izbore koji će se održati najkasnije u jesen. I dok Hrvatska zatvara trgovine, država s kojom se često volimo uspoređivati, Austrija, razmišlja o njihovom otvaranju.

Tako Kleine Zeitung javlja kako se u Koruškoj zbog krize koju je izazvao koronavirus u gospodarstvu razmišlja o tome da bi trgovine u turističkim područjima radile nedjeljom od prvog svibnja pa do druge nedjelju u rujnu. Trgovine bi u tom razdoblju trebale raditi i blagdanima te državnim praznicima.

Kronen Zeitung kaže kako većina menadžera želi da trgovine i trgovački centri nedjeljom budu barem djelomično otvoreni, ne čitav dan već nekoliko sati. Na taj način bi zaposlenici imali za sebe dio dana, odnosno mogli bi prijepodne otići na misu. Neki od njih smatraju žele da trgovine rade barem šest ili deset nedjelja, javlja 24sata.

U Austriji su trgovine, izuzev onih koje su prodavale hranu te drogerije, ljekarne i trafike, bile zatvorene šest tjedana. Od 2. svibnja otvaraju se shopping centri i sve stale trgovine. Jedino ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni do 15. svibnja. (Ante Ferara)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba