Program podrške brdsko - planinskim područjima

“Život se i u malim sredinama mora odvijati, da nam naši zeleni bregi ne budu prazni, stoga hvala Vladi koja je to prepoznala“

Objavljeno: 30.04.2020. zagorjeinternational

U HDZ-ovim stranačkim prostorijama u Krapini održana je press konferencija na temu odobrenih sredstava zagorskim općinama i gradovima u sklopu Programa podrške brdsko – planinskim područjima od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Podsjetimo, općini Novi Golubovec odobreno je 500 tisuća kuna za građevinsko – obrtničke radove na zgradi javne namjene – čuvaona djece – predškolska građevina, općini Đurmanec, 400 tisuća kuna za održavanje nerazvrstanih cesta u šest naselja, općini Hum na Sutli, 400 tisuća kuna za izgradnju nogostupa u naselju Strmec Humski, općini Jesenje, 400 tisuća kuna za izgradnju dječjeg vrtića, općini Budinščina, 500 tisuća kuna za uređenje pristupne ceste sa sanacijom klizišta i prilaza višestambenoj zgradi Budinščina 13B – II. faza, općini Radoboj, 200 tisuća kuna za uređenje zgrade turističke namjene “Hiža zagorskih štruklji – II. faza“, općini Lobor 500 tisuća kuna za sanaciju – modernizaciju nerazvrstanih cesta. Ukupno je osigurano 23.180.000 kuna, od čega za KZŽ 2,9 milijuna kuna.

Sigurnost djece

– Posebno mi je zadovoljstvo što smo prošle godine uspjeli dobiti status brdsko – planinskog područja, ma da smo najbrdovitiji od sviju u županiji, međutim, spletom nekakvih političkih okolnosti, taj status nismo dobili, a sada je to to. U sklopu ovog Programa, Općina Hum na Sutli dobila je 400 tisuća kuna potpore za izgradnju jednog dijela nogostupa uz državnu cestu, koja je možda i najprometnija glede kamionskog i teretnog prometa u cijeloj županiji. Dakle, to je žila kucavica za sve tvrtke koje djeluju na tom području. Mi ćemo u naselju Strmec Humski napraviti 700 metara staze, čime ćemo osigurati sigurnost djece koja idu na autobusno stajalište – najavio je načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih otkrila je kako je iznos odobrenih sredstava za nju bio ugodno iznenađenje.

– Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske što su nam dodijeljena sredstva u ovo krizno i teško vrijeme. Osobno nisam očekivala da ćemo dobiti ovaj iznos, 500 tisuća kuna za program uređenja nerazvrstanih cesta. Mi na području općine imamo 90 kilometara nerazvrstanih cesta, od čega 50 kilometara neasfaltiranih ili dotrajalih cesta hitnih za sanaciju, tako da su nam ova sredstva nužna i bit će iskorištena na najbolji mogući način. Kroz protekle tri godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ostala resorna ministarstva prate programe naših područja, što izrazito pomaže našim sumještanima. Inače, jedna mala općina Lobor je u protekle tri godine kroz EU fondove povukla preko 13 milijuna kuna, a tu su i naše udruge, koje su povukle preko sedam milijuna kuna, ustanova Lobor-Grad 15 milijuna kuna. Radi se o izuzetno velikim sredstvima za jednu malu sredinu – istaknula je loborska načelnica.

Načelnik Novog Golubovca Boris Tušek pojasnio je zašto se Općina nije javila na natječaj za izgradnju dječjeg vrtića.

– Nažalost, nemamo dovoljno djece na području općine, a i fiskalni kapaciteti našeg proračuna nisu dovoljni da bismo to mogli financirati, stoga smo zaključili da je najbolje rješenje uređenje čuvaonice za djecu. Ona može primiti maksimalno dvanaestero djece, igraonica više, a budući da će sve okolne jedinice lokalne samouprave imati svoje vrtiće, djeca za koju neće biti mjesta u našoj čuvaonici, moći će ići u te vrtiće, stoga smatram da smo donijeli ispravnu odluku. Zahvalni smo za odobrenih 500 tisuća kuna jer općina Novi Golubovec jedna je od najmanjih u Krapinsko – zagorskoj županiji i Vlada je to prepoznala, stoga zahvaljujemo i Vladi, i našem saborskom zastupniku Žarku Tušeku, koji su prepoznali da se i u takvim malim sredinama život mora odvijati i ako želimo da ljudi ondje ostanu, moraju imati barem minimalne uvjete, da nam naši zeleni bregi ne budu prazni – rekao je Tušek.

Poduzeća rade

Načelnici su otkrili i vide li se već posljedice koronavirusa gledajući punjenje općinskog proračuna.

– Baš smo jučer uspoređivali travanj prošle i ove godine i osjeća se pad priljeva sredstava od 20 do 30 posto, što znači da će proračuni vjerojatno biti manji – rekao je Tušek, dok je na području Huma na Sutli situacija ipak nešto povoljnija.

– Ja mogu biti sretan i zadovoljan, baš kao i naša Županija, s obzirom na to da naša humska poduzeća rade dobro, bez posebnih poremećaja. Van funkcije bila su samo poduzeća koja su po sili zakona, odnosno, odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, morala obustaviti svoj rad, no, tu se pretežito radi o obrtničkim uslugama, poput frizerskih salona i kafića – kazao je Jutriša. (ab, jj)  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba