ZAMJENIK KRAPINSKO – ZAGORSKOG ŽUPANA ANĐELKO FEREK – JAMBREK SUDJELUJE NA FORUMU POLJSKIH I HRVATSKIH REGIJA U POLJSKOM TORUNU

O. Geblewicz: Na početku smo bili kao starija braća koja pomažu Hrvatskoj, a danas stremimo istom cilju – zajedničkoj snažnoj Europi

Objavljeno: 13.10.2017. JJ

U poljskom Torunu je otvoren šesti po redu Forum poljskih i hrvatskih regija, koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustava i uspostavljanja uspješne suradnje u budućnosti. Forumu nazoči i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.
Ovogodišnji domaćin, maršalek kujawsko – pomorskog vodjvodstva Piotr Calbecki otvorio je forum.
– Poljska i Hrvatska su zemlje koje se jako dobro razumiju i koje se suočavaju sa sličnim prilikama i izazovima. Uspješna regionalna politika unutar zemlje, a osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije – rekao je Calbecki, naglasivši kako će ova suradnja biti pokazatelj jesmo li na dobrom putu, a kao jednu od važnijih tema ovog susreta istaknuo je novu perspektivu financiranja nakon 2020. godine.

Šestu godinu zaredom

– Drago mi je da smo se i šestu godinu zaredom okupili kako bi razmijenili svoja iskustva, porazgovarali o važnim temama, a što je najvažnije, donijeli neka rješenja i preporuke kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave osnažile svoju ulogu nositelja razvoja Poljske i Hrvatske, a samim time i Europe – istaknuo je Goran Pauk, šibensko – kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.
Maršalek zapadno – pomorskog vojvodstva i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz istaknuo je upravo grad Torun kao posebno mjesto susreta, s obzirom na to da se radi o gradu u kojem prošlost susreće sadašnjost i gradu koji je pravi primjer razvitka uz pomoć fondova Europske unije.
– Prošlo je šest godina od kako je Jacek Protas, sadašnji potpredsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu Republike Poljske, a tadašnji maršalek mazovjeckog vojvodstva, prvi puta pozvao predstavnike hrvatskih županija kako bi razgovarali o kreiranju zajedničkih politika. Na početku smo se osjećali kao starija braća koja pomažu Hrvatskoj. Danas stremimo istom cilju – snažnoj i zajedničkoj Europi, gledanu kroz široku perspektivu, koja uključuje izgradnju infrastrukture, revitalizaciju, poticanje agroturizma i mnogih drugih područja – rekao je Geblewicz.

Povezivanje i napredak

Jacek Protas je, kao jedan od inicijatora poljsko – hrvatskog prijateljstva, istaknuo da mu je drago jer Hrvatska i danas aktualno sudjeluje u raspravi o EU politikama nakon 2020.
– Važno je da se zemlje u razvoju poput Poljske i Hrvatske nastave povezivati i napredovati – istaknuo je Protas.
– Hrvatska bi trebala valorizirati jadransku dimenziju te povezati turizam sa svim gospodarskim granama. Samo je ove godine Hrvatsku posjetilo 800 tisuća poljskih turista – dodala je Andrea Bekić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Poljskoj. Jedan od poljskih primjera dobre prakse je korištenje integriranih teritorijalnih ulaganja kako bi se ostvario stabilan i ravnomjeran rast svih regija, o čemu će biti govora u narednim danima Foruma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba