U ZABOKU ODRŽAN TEČAJ “IZAZOVI U ORGANIZACIJI PALIJATIVNE SKRBI”

“Pomoć koja se pruža palijativnom bolesniku i njegovoj obitelji nije samo medicinska, nego i psihološka i duhovna”

Objavljeno: 13.10.2017. JJ

U organizaciji Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije, u Galeriji grada Zaboka održan je tečaj “Izazovi u organizaciji palijativne skrbi”, kojem je prisustvovala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek. Tečaj je bio namijenjen medicinskim sestrama i tehničarima, socijalnim radnicima, volonterima te drugim zainteresiranima. Pokazan je izrazito visok interes te je bilo više prijavljenih nego što ih se moglo organizacijski primiti. Održana su sljedeća predavanja: “Model organizacije palijativne skrbi pri Domu zdravlja KZŽ”, “Palijativna skrb u OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana”, “Do kvalitete zdravstvene njege palijativnog bolesnika u ustanovama za zdravstvenu njegu u kući kroz aktivnu suradnju sa svim sudionicima u procesu zbrinjavanja palijativnog bolesnika”, “Palijativna skrb u Domu za odrasle osobe Loborgrad”, “Psihosocijalni aspekti palijativne skrbi” i “Milosrdni Samarijanac”.

Nužna suradnja

Pomoć koja se pruža palijativnom bolesniku i njegovoj obitelji nije samo medicinska, već često i psihološka i duhovna. Kako bi skrb bila potpuna, nužna je suradnja liječnika obiteljske medicine, liječnika specijalista, palijativnog tima, zdravstvene njege u kući, socijalnih radnika, psihologa, duhovnika, ali i neprocjenjivih volontera. Upravo zato, krajem 2014. godine Krapinsko – zagorska županija je, s ciljem povezivanja različitih sustava – zdravstvenog i socijalnog, ustanova i drugih pružatelja pomoći, osnovala Projektni tim za razvoj palijativne skrbi na području Krapinsko – zagorske županije, kao koordinacijsko tijelo. Projektni tim osnovan je sa zadaćom poticanja, planiranja te davanja prijedloga i mišljenje glede razvoja palijativne skrbi na području KZŽ. Čine ga predstavnici ključnih ustanova i pružatelja zdravstvenih usluga palijativnim bolesnicima: Doma zdravlja KZŽ, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, zdravstvene njege u kući i civilnog društva – volontera u palijativnoj skrbi, te Županije.

Mobilni tim

Ministarstvo zdravstva prepoznalo je potrebu uvođenja palijativne skrbi u sustav zdravstva Republike Hrvatske te je odobrilo rad Mobilnog palijativnog tima Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije koji je započeo s radom u travnju 2015. godine. Ovaj je tim osnovan s ciljem da se neizlječivo bolesnim pacijentima osigura što bolja kvaliteta života do samog kraja, a njihovim obiteljima olakša skrb za takvog bolesnika. Upoznavanjem pacijenta i obitelji u njihovom domu utvrđuju se problemi koji postoje, ali i do kojih bi moglo doći, bili oni medicinske, psihosocijalne ili druge naravi te se pristupa njihovom rješavanju tako da se što manje opterećuju bolesnik i njegova obitelj. Rad tima uključuje suradnju s liječnikom obiteljske medicine i bolničkim liječnicima, psiholozima, socijalnim radnicima te volonterima s posebnom edukacijom iz palijativne skrbi. Koliko je ovo područje važno, pokazuje i činjenica da je razvoj palijativne skrbi jedan od ključnih područja unutar kojeg treba razvijati dodatne usluge. Osnivanje mobilnog palijativnog tima i osnivanje nove, te jačanje postojećih posudionica ortopedskih pomagala, zacrtane su kao prioritetne aktivnosti. U tijeku je i izrada Županijske strategije za razvoj palijativne skrbi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba