Godišnjica rođenja Rudolfa Steinera potaknula brojna pitanja

OGROMAN PROBLEM: Zaustavimo dvostruko oporezivanje dohotka hrvatskih radnika u Austriji! Župan Posavec traži pomoć od austrijskog zaposlenika

Objavljeno: 28.02.2023. zagorjeinternational

Rođen 1861. godine u Donjem Kraljevcu, odrastavši i školovavši se u Austriji, u svom životnom vijeku od 64 godine, Rudolf Steiner je stvorio vrijednu pisanu ostavštinu od 360 svezaka i više 6000 članaka i predavanja, tu su i brojne skulpture koje je iza sebe ostavio, kao i umjetničke slike i arhitektonski projekti njegovog svestranog opusa. Kako bi se velikom filozofu, pedagogu i utemeljitelju waldorfske pedagogije odala počast, na njegovu 162. obljetnicu rođenja, otkrivena je njegova bista u parku Palače turizma Međimurske županije.

– Želja nam je bila postaviti bistu na 160. obljetnicu rođenja velikana, no zbog pandemije postavljanje smo morali odgoditi. Danas je 162. obljetnica Steinerova rođenja i s obzirom na ostavštinu koju nam je baštinio sa sigurnošću možemo reći da otkrivanjem njegove biste odajemo počast čovjeku koji je svojim djelovanjem promijenio svijet nabolje – kazala je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Zadovoljstvo što je bista postavljena u Palači turizma Međimurske županije istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula istaknuvši kako suvremena tehnologija virtualne stvarnosti pobuđuje interes kod posjetitelja koji na taj način imaju prilike putovati njegovim svjetovima.

– On je djelovao u duhovnom smislu i stvarao je društvo koje je ravnopravno, socijalno osjetljivo i koje njeguje društveno odgovorno ponašanje. Dao je temelje organskoj arhitekturi i njegovo djelovanje je dubinski povezano s prirodom. On je genij koji u svijetu poštuje veliki broj ljudi kroz biodinamičku poljoprivredu i waldorfsku pedagogiju – rekao je Grula.

Širenje znanja i iskustva 

Centar dr. Rudolfa Steniera u Međimurskoj županiji djeluje s ciljem širenja znanja, iskustva i prakse ovoga velikana, a sve to, kako je istaknuo međimurski župan Matija Posavec, s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu koja predstavlja nadstandard ekološkom načinu proizvodnje, te održivo rješenje prilagođeno izazovima zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 22. stoljeća kao i senzibiliziranja javnosti te edukacije potrošača o kvalitetnoj hrani. Ono što je župan najavio je da će se Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu pretvoriti u Nacionalni centar biodinamičke proizvodnje.

– Centar smo kandidirali na natječaj diverzificiranosti turizma, kao dogradnju za interpretacijski centar. Surađivat ćemo sa zemljama i regijama koje su vezane uz Steinera na bilo koji način i neka nam ova bista bude i podsjetnik na vrijednosti koje imamo i u tom segmentu ovdje u Međimurju – zaključio je Posavec.

Bistu je izradio umjetnik Boris Leiner uz financijsku potporu Međimurske županije i Centra dr. Rudolf Stenier, a svečanosti je otkrio veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Josef Markus Wuketich.

Valja spomenuti kako je prije svečanosti održan i sastanak župana Posavca, gradonačelnicom Cividini i pročelnicima s Markus Wuketichom na kojem je bilo riječi o dvostrukom oporezivanju dohotka hrvatskih radnika u Austriji. Međimurska županija je uputila pismo Vladi RH i nadležnim institucijama vezano uz rješavanje spomenute problematike, te je župan ponovo iskoristio priliku da od veleposlanika zatraži pomoć pri rješavanju ovog velikog problema za stanovnike Međimurske županije. Raspravljalo se i o konkretnoj suradnji s gradom Güssingom, primjerom dobre prakse u primjeni obnovljivih izvora energije, te bratimljenju i povezivanju gradova Čakovca i Wiener Neustadta koje veže povijest.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba