Krenuo treći nastavak hvalevrijednog projekta “Žene za Zagorje 3”

Zaposlit će se ukupno 30 žena koje će brinuti o 180 krajnjih korisnika 

Objavljeno: 28.02.2023. zagorjeinternational

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Krapina održana je uvodna konferencija projekta “Žene za Zagorje 3”. Riječ je o trećem nastavku ovog hvalevrijednog projekta kojim će se ovog puta zaposliti ukupno 30 žena koje će brinuti za 180 krajnjih korisnika. 

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina dok su partneri na projektu Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Krapina, Grad Krapina, općine Đurmanec, Petrovsko i Radoboj te Društvo invalida grada Krapine. 

Gotovo 200.000 eura

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina Davor Šimunović rekao je da se projekt provodi od 12. prosinca 2022. do 12. kolovoza 2023. godine, da mu je vrijednost 196.793,24 eura te da je 100 posto financiran iz EU sredstava.

– U sklopu prva dva projekta smo imali i obveznu edukaciju gdje su žene morale završiti neku od formalnih edukacija koja im se upisala u radnu knjigu i na taj način su postale konkurentnije na tržištu rada. Mnoge od njih su se uspjele zaposliti s tim novim zanimanjem, a neke od njih i danas rade kroz ovaj naš projekt – rekao je Šimunović.

V.d. predstavnika Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Krapina Sergej Augustin Erdelja, spomenuo je da je Zavodu zadovoljstvo biti partnerom na ovakvom projektu.

– Moramo istaknuti da su prethodna dva projekta pokazala izvrsne rezultate. Ovakvi projekti kojima se pruža usluga u zajednici i koji su dio procesa pomaganja potrebitima su hvalevrijedni i da ih nema, veliki bi broj ljudi morao otići u ustanove jer se samostalno ne bi mogli skrbiti o svim vlastitim potrebama – rekao je Erdelja pa nastavio: 

– Mi se trudimo sve te korisnike obići što češće, no zbog doista velikog broja takvih starijih domaćinstava, ovakav je projekt od velike pomoći, a svi mi zajedno, i gerontodomaćice, patronažne sestre te Hrvatski Crveni križ i ostali sudionici u projektu, tim ljudima možemo pružiti dostojanstvenu starost i siguran život u svojim kućama – poručio je Erdelja.  

Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Krapina govorio je predstavnik Goran Vukmanić koji je podcrtao u konkretnim brojkama provedene projekte i trenutno stanje.  

– Projekt “Žene za Zagorje” predstavljan je 2017. godine i od tada je postao simbol pomoći starijim i nemoćnim osobama na području cijele Hrvatske. U prve dvije faze na području Krapinsko – zagorske županije kroz projekt su prošle 842 žene, obuhvaćeno je 5262 korisnika i ukupno je odobreno preko 94 milijuna kuna. Trenutno na području županije u ovoj trećoj fazi imamo 11 nositelja s partnerima, ukupno je zaposleno 208 žena, one brinu o 1270 krajnjih korisnika, a do sada je odobreno nešto više od 10 milijuna kuna – prezentirao je Vukmanić. 

Briga i zapošljavanje žena je zapravo briga za cijelo Zagorje, no žene na tržištu rada nisu ravnopravne. 

Za bolji položaj žena 

– Žene su inače već duže vrijeme u kategoriji ranjivih skupina na tržištu rada tako da uvijek nastojimo različitim mjerama poboljšati položaj žena na tržištu rada, a upravo jedna od tih mjera je ova projekt – poručio je Vukmanić. 

Uvodnoj konferenciji je ispred Grada Krapine prisustvovala pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Cobović te je prenijela pohvale i čestitke Gradskom društvu Crvenog križa Krapina na provođenju projekta “Žene za Zagorje 3”. 

– Zahvala ženama koje se prijavljuju za taj posao jer on iziskuje mnogo truda i zalaganja. Svaki posao kojeg je ravnatelj naveo jako puno znači krajnjim korisnicima. Posebno važno, uz ono osnovno, jest dolazak u kuću i razgovor s ljudima koji, uz pomoć u kućanskim poslovima, obogaćuje živote krajnjih korisnika – poručila je Cobović.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba