"Ovako visoka priznanja ne dobivaju se slučajno. Ona su uvijek rezultat kontinuiteta predanog rada, vizije..."

SVAKA ČAST! Muzej Međimurja spada među najbolje muzeje Europe

Objavljeno: 05.05.2024. zagorjeinternational

Muzej Međimurja, kao jedini predstavnik Hrvatske, ušao u samo finale za najbolji muzej Europe!

U Portimãu, u Portugalu je održana završnica izbora za najstariju europsku nagradu iznimnog renomea koja se dodjeljuje muzejima – nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) – koju dodjeljuje Europski muzejski forum, a Muzej Međimurja Čakovec – kao jedini predstavnik Hrvatske tako se našao u viskom društvu najboljih europskih muzeja. Iako je pobjeda ovaj put izmakla za dlaku, ulazak u samo finale izbora za najbolji muzej Europe od iznimnog je značaja i predstavlja priznanje muzejske struke.

Plasman MMČ-a u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se upravo u godini kada se obilježava 70 godina od osnutka ove ustanove – čuvara međimurskog kulturno-povijesnog blaga i temelja identiteta.

Međimurski put, upisan u promišljenu razvojnu strategiju prezentacije kulturno-povijesne baštine te njezine povezanosti s turizmom, dobio je novu potvrdu svoje uspješnosti, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec 

– Aktivno sudjelovanje i prezentacija naše kulture predstavnicima kulturnih institucija iz cijele Europe, nominacija kao jedinog muzeja iz Hrvatske i nazočnost na dodjeli najviših europskih muzejskih nagrada kruna je ideje, vizije i realizacije vrijednih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec. Suradnja Međimurske županije, Turističke zajednice i našeg Muzeja u projektu Riznice Međimurja pokazao se kao odličan potez jer na vrlo kvalitetan način obogaćujemo turističku ponudu, predstavljamo naše nematerijalno kulturno blago i gradimo put prepoznatljivosti i van Hrvatske. Nastavljamo s aktivnom promocijom naših vrijednosti kroz niz ideja i planova koje imamo za naredno razdoblje – rekao je župan Posavec.

Dodjeli renomirane nagrade za muzeje godine u Europi prisustvovali su ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan s kustosicama Anom Šestak i Janjom Kovač, te direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula.

Ovako visoka priznanja ne dobivaju se slučajno. Ona su uvijek rezultat kontinuiteta predanog rada, vizije, strategije, te upornosti i znanja, poručila je iz Portugala ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, koja je, uoči proglašenja, u četvrtak, predstavila naš Muzej na prigodnoj konferenciji u organizaciji Europskog muzejskog foruma. U centru ravnateljičina izlaganja bila je Riznica Međimurja i njezin utjecaj za zajednicu koju je oživjela nizom edukativnih sadržaja te sadržaja iz kulture. Prezentaciju je pratila i Zvjezdana Antoš, koordinatorica Europskog muzejskog foruma za Hrvatsku, koja je Muzej Međimurja Čakovec i preporučila za nominaciju. Financijsku potporu za sudjelovanje na finalu EMYA izbora pružilo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Zlatni put riznice

U Riznici, novouređenom dijelu našeg povijesnog spomenika najviše kategorije, posjetitelji ostaju začarani mistikom međimurskih legendi, pod čijom koprenom otkrivaju burne događaje iz prošlosti drevnoga dvorca. Iz drevne i zubom vremena načete fortifikacije Staroga grada u Čakovcu, u najvećem je ulagačkom ciklusu ikad, 2021. godine rođena Riznica Međimurja. Usprkos svim izazovima, tada je okončan kolosalni i povijesni europski projekt revitalizacije fortifikacije Staroga grada koji je postao Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, sa suvremenim, multimedijskim konceptom koji su osmislili muzejski stručnjaci našeg Muzeja Međimurja Čakovec, a građevinski radovi djelu su međimurskih ruku.

‘Čarolija’ novoga postava brzo je po otvorenju odjeknula stručnom zajednicom i javnošću te je Riznica Međimurja upisana u turističku kartu Europe. Uskoro, stiže i prvo veliko priznanje: Riznicu je Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo najboljim stalnim muzejskim postavom Hrvatske za 2022. godinu.

Realizacija projekta bila je iznimno kompleksna jer je svaki dodir građevinara s drevnim kamenom otvarao novi izazov. U konačnici projekt je dosegnuo vrijednost od 45 milijuna kuna, no novcem je nemjerljiv utjecaj kojim je Riznica u vrlo kratkom vremenskom roku upisala Međimurje zlatnim slovima u kartu kulturno-povijesne baštine Europe. Po završetku velikog projekta, nastavljeni su i, u međuvremenu, okončani radovi na konstrukcijskoj sanaciji sjevernih krila palače Zrinskih te slijedi uređenje okoliša staroga grada. No, Muzej Međimurja Čakovec, uoči svog 70. rođendana, ušao je u novi projekt – energetsku obnovu Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, najznačajnijeg međimurskog slikara o čijem vrijednom nasljeđu MMČ skrbi.

Muzej Međimurja s Riznicom neizostavan je dio turističke ponude Međimurja koju gosti ne zaobilaze. Susret sa zidinama fortifikacije i palače u novom ruhu, posjetitelje, osobito one koji se s drevnim kompleksom susreću prvi puta, ostavlja bez daha pa je svakodnevni prizor podizanje objektiva kamera i mobitela prema impozantnom zdanju da se fotografijom sačuva doživljeni ushit.

Domaćim ljudima Riznica je mjesto kojem se vraćaju i s kojom rado komuniciraju tijekom šetnji Perivojem Zrinskih.

Samo u prvoj godini djelovanja, od 9. srpnja 2021. do 9. srpnja 2022. godine, Riznica bilježi 23.910 posjetitelja, a u 2023. je broj posjeta je rastao te je postav razgledalo još gotovo 25.000 ljudi. Do danas ovaj jedinstveni postav razgledao je više od 50.000 ljudi.

‘Ključ’ kojim posjetitelj otvara vrata Riznice zauvijek u njegovo srcu zaključava uspomene na nezaboravno putovanje prošlošću Međimurja. Riznica je danas čuvarica znanja o turbulentnim zbivanjima iz davnih stoljeća koja su mijenjala povijest Europe, događajima čije je poprište bilo upravo među ovim zidinama. Riznica je čuvarica blaga koje su nam baštinili preci i ponos Međimurja. Riznica je i prvi stalni muzejski postav u Hrvatskoj koji prezentira nematerijalnu baštinu svog zavičajnog kraja. Međimurje se može pohvaliti s visokom brojkom od 17 nematerijalnih zaštićenih kulturnih dobara, dok je Međimurska popevka u prestižnom društvu na UNESCOVOJ listi svjetske baštine.

Pod našim drevnim Starim gradom sniva zmaj, kaže međimurska legenda. Dok god bdijemo nad blagom riznice, dotle će Pozoj mirno spavati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba