VELIKA FOTOGALERIJA: Iako lokacija nije idealna, odaziv je odličan. A i Bambino kup je oduševio

ZLATAR: Najbolji stočari došli predstaviti svoja grla na 21. Izložbu stoke i 23. konja – šampionke su Brunda i Linda

Objavljeno: 18.05.2024. zagorjeinternational

Nekoć, a sad već davno, nije bilo potrebe ukazivati na to kako je zagorski kraj usko povezan s poljoprivredom i stočarstvom jer svaka kuća je imala barem jednu kravu u štali. No, danas je situacija drugačije pa u rapidnoj urbanizaciji još uvijek zelenih brega gotovo pa nema domaćinstva koja imaju životinje na svom posjedu.  

Zbog toga je Sajam stoke i konja izuzetno bitan kako bi se održala tradicija, a on se održava upravo danas u Zlataru. Valja napomenuti kako Sajam stoke se održava po 21., a konja po 23. puta. 

Privremena lokacija

Ove godine je situacija malo tijesna zbog limitacije prostora jer traju radovi na tržnici u Zlataru, no to nije spriječilo stočare da se odazovu u lijepom broju, a naravno nije izostao ni Bambino kup. 

Na početku sve je pozdravila zlatarska gradonačelnica i saborska zastupnica Jasenka Auguštan – Pentek. 

– Bojali smo se kako će ovo ispasti na privremenoj lokaciji, ali kako kažu ni ‘kad čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna’ pa smo se svi snašli i smjestili. Želim vam ugodan dan i čestitke nagrađenima – kazala je uvodno Auguštan – Pentek. 

I ove godine Sajmu su se pridružili Savezni hrvatskog hladnokrvnjaka i posavca koji su prisustvovali svojim kolekcijama konja. 

– Nemojte izgubiti ovo što imate i hvala onima koji su omogućili da danas možemo pokazati izvorne zaštićene pasmine – poručio je predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Miro Šklemper dodavši kako se nada i sljedeće godine velikom broju posjetitelja. 

S njim se složio i kolega iz Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac Mio Latin koji je primijetio kako je prostor mali, ali odaziv dobar. 

– Ovu tradiciju vas molim da nastavite, naravno uz našu podršku. Danas imamo jednu kolekciju, no sljedeće godine ćemo to malo podebljati – kazao je Latin. 

Savjetnik za stočarstvo Davor Pašalić odao je priznanje svima koji su danas smogli snage i vremena doći sa svojom stokom na izložbu. 

– Bilo je i ove godine posebno zadovoljstvo predstaviti Bambino kup na kojem sudjeluju naši mladi uzgajivači te se nadam kako ćemo svake godine nastaviti organizirati ovu izložbu kako bi tekla razmjena iskustava – kazao je Pašalić izrazivši nadu u kretanje veće stočarske proizvodnje. 

Sam Sajam stoke i konja otvorio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuvši kako postoji nešto što se ne može kupiti. 

– Ovdje pokazujemo ono što imamo u Krapinsko – zagorskoj županiji, a to su sjajni proizvođači koji na hrvatski i europskim smotrama osvajaju najviša odličja. Time oni rade promociju poljoprivredne proizvodnje – zaključio je Kolar.

Nagrađene konji i krave

Prvo mjesto iz kolekcije steonih junica zauzela je Selma posjednika Josipa Vuđana iz Mihovljana, drugo mjesto Lady Anđelka Kiseljaka iz Krapine, a treće mjesto junica Vanja Friderika Hajdinjaka iz Desinića.

Kolekcija mladih krava s 1 teljenjem, prvo mjesto je pripalo Cuga Božidara Domitrana iz Zlatara, drugo Fany Borisa Šlogara iz Zagorskih Sela, a treće Luna Anđelka Kiseljaka iz Krapine.

Kolekcija krava s 2 i više teljenja prvo mjesto je osvojila Šuma Maje Benković iz Vojnovca Loborskog, drugo Lada Anđelka Kiseljaka iz Krapine, treće Milka Friderika Hajdinjaka iz Desinića, a šampionka je krava Brunda posjednika Božidara Domitrana iz Zlatara.

U kolekciji konja hrvatskog hladnokrvanjaka, kolekcija pastuha, prvo mjesto uzima Rubus, uzgajivača Mirka Majseca iz Bobovja, vlasnika Petra Jadeka iz Zaboka, drugo mjesto Vihor uzgajivača Šanjek d.o.o. iz Hrašćine, vlasnika Krunoslava Dugorepeca iz Špičkovine, a treće mjesto Cvetan uzgajivača Zdravka Kabića iz Popovače, vlasnika Dragutina Meštrovića iz Brestovca Orehovečkog.

Prva nagrada uzgajivač Mirko Majec i vlasnik Petar Jadek

U kolekciji kobila prvo mjesto pripada Cvijeti, uzgajivača Šanjek d.o.o iz Hrašćine, vlasnika Mirka Majseca iz Bobovja, drugo mjesto Crna uzgajivača Zdravka Kabića iz Popovače, vlasnika Josipa Domitrana iz Martinščine, treće mjesto Rička uzgajivača Blaža Mihaljineca iz Bedekovčine, vlasnice Ljubice Mihaljinec iz Židovnjaka, a šampionka je Linda uzgajivača Petra Jadeka iz Zaboka koji je i njen vlasnik.

Druga nagrada omica Josipa Vučilovskog

U kolekciji omica prvo mjesto Elza uzgajivača Davora Bariča iz Svetog križa Začretja, ujedno i vlasnika, drugo mjesto Frida uzgajivača i vlasnika Josipa Vučilovskog iz Svedruže, a treće mjesto Đuli uzgajivača Franje Vidovića iz Lepajca, vlasnika Vedrana Poslona iz Petrovskog.

U kolekciji konja hrvatskog posavca prvo mjesto osvaja Mira uzgajivača Mladena Kovačevića iz Kerestinca, vlasnika Manuela Firšta iz Druškovca humskog, drugo mjesto Nuša uzgajivača Stjepana Juračaka iz Martinske Vesi, vlasnika Mara Horvateka iz Črešnjevca,a treće mjesto Ira uzgajivača Danijela Ivanca iz Dioša, vlasnice Marine Kolarić iz Gusakovca.

Pobjednik Manuel Firšt

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba