Birališta su otvorena do 19 sati

Danas biramo zastupnike u Sabor RH – evo detalja

Objavljeno: 17.04.2024. zagorjeinternational

Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. U 7 sati otvoreno je više od 6500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasati do 19 sati, do kada je na snazi izborna šutnja.

U biračke popise upisana su 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, a bez prebivališta u njoj aktivno registriranih je 222.300 birača, prenosi Index.

Prvi rezultati u 21 sat

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri saborska zastupnika birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici koju čini cijeli svijet.

U 19 sati bit će objavljeni rezultati prvih izlaznih anketa, a u 21 sat DIP će objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebale biti obrađene tri četvrtine biračkih mjesta.

Što ako nemate važeću osobnu ili niste u mjestu prebivališta?

Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski upozorava na dvije moguće situacije na izborni dan, a jedna od njih su birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu.

– U izvatku iz popisa birača, koji će se u srijedu naći na svim biračkim mjestima, nalaze se svi birači s važećom osobnom iskaznicom, no onaj tko ju nema ne znači da taj dan neće moći ostvariti svoje pravo – kaže Hojski i objašnjava što takav birač treba poduzeti.

– Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasati – dodaje Hojski i naglašava da su svi uredi državne uprave danas dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Hojski ističe i kako birači koji na izborni dan nisu u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom.

Na 102 biračka mjesta u Hrvatskoj, a to su u pravilu svi veći gradovi, imamo takva posebna biračka mjesta, tamo birač iz Osijeka može doći i dobiti glasački listić svoje, četvrte izborne jedinice i na njemu glasati, objašnjava.

Što znači preferencijalni glas?

Birači koji odluče izaći na izbore glasaju tako da na glasačkom listiću zaokruže broj ispred imena liste koju smatraju najboljom. Mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost u odnosu na ostale, neovisno o tome gdje je smješten na listi, što znači da u sabor može ući i kandidat koji je bio na posljednjem mjestu.

Ne glasa se samo u Hrvatskoj

Osim u Hrvatskoj, saborske zastupnike hrvatski će birači birati u još 41 državi diljem svijeta, u njima se glasa dva dana, u utorak i u srijedu, a vremenska zona u kojoj se nalaze određuje vrijeme otvaranja i zatvaranja 110 biračkih mjesta, koliko ih se u njima nalazi.

Prva su se otvorila, u ponedjeljak u 23 sata, i prva će se zatvoriti tri biračka mjesta u Australiji, u srijedu u 11 sati po hrvatskom vremenu.

Otvorena su birališta

U 7 sati otvoreno je 6500 biračkih mjesta diljem Hrvatske. Svoje pravo birači će moći ostvariti na gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj danas ih je otvoreno 6544, najviše u drugoj (854), a najmanje (365) u prvoj izbornoj jedinici.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasaju. Privremeno upisani birači glasat će na 102 posebna biračka mjesta, oni u ustanovama socijalne skrbi na 91, zatvorenici na 28, pomorci na 15 te birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.

Kako saznati svoje biračko mjesto?

Za glasanje trebate znati i gdje vam je biračko mjesto. Ako niste sigurni koje je vaše biralište, to možete provjeriti na OVOM LINKU, i to na sljedeća dva načina:

Prema adresi

Izaberite karticu Upit u biračka mjesta i odaberite svoju županiju, grad ili općinu, ulicu i kućni broj, potom prepišite kontrolni tekst te na kraju pritisnite tipku Traži.

Prema svojim podacima

Izaberite karticu Upit u registar birača i upišite OIB ili JMBG i prezime te prepišite kontrolni tekst i potom pritisnite tipku Traži.

Sustav će vam pokazati u kojoj ste izbornoj jedinici (za neke se birače od ovih izbora mijenja izborna jedinica u koju spadaju zbog izmjena Zakona o izbornim jedinicama) te broj vašeg biračkog mjesta, instituciju u kojoj se nalazi i adresu.

Što vam treba za glasanje i koja su pravila za glasačke listiće?

Za glasanje vam je potreban važeći identifikacijski dokument, a to može biti i osobna iskaznica i putovnica, ali i vozačka dozvola. Ako nemate važeći dokument, možete otići u svoj matični ured, gdje ćete dobiti potvrdu s kojom možete glasati.

Nakon što birački odbor provjeri vaš identitet i zabilježi na biračkom popisu da ste pristupili izborima, dobit ćete glasački listić. Glasati možete samo za listu, samo za kandidata (glas će vrijediti i za listu) ili za kandidata i listu (kandidat mora biti na listi koju ste zaokružili).

Na glasačkom listiću zaokružuje se redni broj ispred naziva liste. Ako želite, možete zaokružiti (to jest dati preferencijalni glas) i nekom od kandidata s liste koju ste zaokružili, i to tako da zaokružite broj ispred imena i prezimena tog kandidata. Preferencijalnim glasovima omogućava se da kandidat uđe u sabor bez obzira na mjesto na listi.

Svakako valja dodatno napomenuti da ne možete zaokružiti jednu listu, a onda zaokružiti kandidata s neke druge liste a da se oba glasa pribroje. Naime, ako to učinite, računat će se samo glas koji ste dali listi koju ste zaokružili, ali ne i kandidatu. Ako zaokružite više lista, vaš listić bit će nevažeći, kao i ako ne zaokružite ništa. Nakon što obavite zaokruživanje iza paravana, glasački listić, naravno, treba ubaciti u kutiju.

Kad ćemo dobiti podatke o izlaznosti i rezultate?

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u 12 i u 17 sati izvijestiti javnost o odazivu birača na izbore za Hrvatski sabor.

U 21 sat objavit će prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađene tri četvrtine biračkih mjesta.

Što sve podrazumijeva izborna šutnja?

Dok je šutnja na snazi, zabranjeni su svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, kao i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata… To se odnosi na medije, ali i društvene mreže poput Facebooka i X-a, kao i na slanje SMS-ova biračima i slično, kako su svojedobno naglasili iz DIP-a.

Zabranjena su, dakle, postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video klipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

S druge strane, neki vizualni promidžbeni materijali i dalje ostaju u javnom prostoru, poput jumbo plakata. Za kršenje izborne šutnje na izborima nisu zapriječene novčane kazne, no ona se, uz neka manja odstupanja, na proteklim izborima uglavnom poštivala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba