PRIČA KOJA VRAĆA OSMIJEH NA LICE: Nekadašnji polaznici Centra s teškoćama u razvoju “Juraj Bonači” danas ostvaruju svoje profesionalne snove

NAJVIŠE VOLI RADITI ČUPAVCE: U primjer mlade kuharice Martine (22) mnogi bi se mogli ugledati

Objavljeno: 16.04.2024. zagorjeinternational

Pravo na rad jedan je od temeljnih ljudskih prava, zbog toga primjer koji nam dolazi s juga Hrvatske dodatno vraća osmijeh na lice jer tamo su prepoznali potencijal osoba koje imaju poteškoće u razvoju. 

– Radim u ŠKMER-u, pripremam torte za dječje rođendane, kolače, fritule, sve što mi kaže šefica ja napravim. Jako mi je lijepo, imam dobar posao, drage kolege i prijatelje, a od svega naviše volim raditi čupavce – veselo ovu lijepu priču započinje Martina, korisnica Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, piše Slobodna Dalmacija

Za Martinu svi kažu da je jako vrijedna, još i prije pronalaska posla sudjelovala je u svim aktivnostima Centra. Odabrana je kao najbolja kandidatkinja za posao na ŠKMER-ovim radionicama. Prošla je obuku za pomoćnog kuhara, a danas je ključna članica kuhinje koja svim kolegama izmami osmijeh na licu čim se pojavi na poslu. Svoj posao obožava i njezin prijatelj Željko. 

– Radim u Kopilici od 8 do 12 sati svaki dan. Lijepim naljepnice na slatkiše i sokove, obožavam ići na posao, najdraže mi je kad sam u društvu svojih kolega, jako sam zadovoljan – priznaje Željko, koji je doista radnik kakav se samo može poželjeti! 

Željkova firma bavi se distribucijom prehrambenih proizvoda, a njegov zadatak je lijepiti distribucijske naljepnice, u čemu Željka ne može zamijeniti niti jedan stroj, a svoj posao radi toliko predano i pedantno da smatramo da bi mu malo tko bio dostojna zamjena. Jedan je od najvrjednijih članova tima, sudjeluje u svim aktivnostima, odlazi na “team buildinge”, a uvijek je spreman ostati dulje na poslu i raditi više. 

– Njemu je najgore kada mora ići na godišnji odmor, on doslovce ne želi propustiti ni dan posla. To mu je ajme, kako će on sad bez posla. 

Za njega je ovo jako važno jer je dobio obavezu u danu koju mora ispuniti, baš kao i svatko od nas, a za obavljeni rad, naravno, dobiva i svoju plaću. Aktivno sudjeluje u svom životu, ne koristi samo resurse zajednice, već joj svojim radom i doprinosi – govori socijalna radnica Karmela Petrović koja radi s korisnicima usluge organiziranog stanovanja. 

Ovaj tip usluge pokrenut je 2020. godine, s pomoću europskih socijalnih fondova. Centar je dobio projekt, opremili su jedinice koje su njihovi korisnici počeli koristiti za život. Primarni cilj je uključivanje korisnika u život lokalne zajednice. Većina ih je prije dolaska u organizirano stanovanje živjela u Centru “Juraj Bonači”, a kada su navršili 21. godinu života, postavilo se pitanje što dalje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba