GLAZBENI PRODUCENT U GAMERSKOJ INDUSTRIJI: Karl Vincelj iz Đurmanca bavi se nesvakidašnjim zanimanjem za ovo podneblje i živi svoj san

“Sve je počelo kad su mi pristupili programeri iz SAD-a, tražeći glazbu za svoju novu igricu”

Objavljeno: 16.04.2024. MPresecki

Karl Vincelj je sve, samo ne tipični Zagorec. Ovaj 36-godišnjak dolazi iz Ravninskog kod Đurmanca i prije nekoliko godina odlučio je ostvariti svoje snove. Naime, Karl je veliki zaljubljenik u glazbu te ju je s vremenom počeo i stvarati.

Sve je krenulo 2020. godine

Mi smo odlučili popričati s Karlom i doznati kako to da je jedan hotelijersko-turistički tehničar postao glazbeni producent.

– U glazbene vode sam ozbiljnije krenuo prije četiri godine. Glazba je uvijek bila moja strast, isključivo u smislu stvaranja i produciranja. Nikad nisam imao aspiracije za neke nastupe uživo, pošto nisam performer, nego ‘čovjek iza scene’, recimo to tako. Sve je krenulo kao hobi, a prekretnica je došla neočekivano kad mi je pristupio tim indie programera iz SAD-a tražeći glazbu za njihovu nadolazeću video igru – kaže nam Karl.

– Nakon toga osvanulo mi je još nekoliko sličnih projekata, tako da je sve to skupa postalo ‘full time job’. Glazba koju radim za video igrice, a i općenito je glazba generalno inspirirana 80-ima, budući da to glazbeno razdoblje za mene ima neku bezvremensku privlačnost karakteriziranu nostalgičnim melodijama, analognim sintesajzerima i živim ritmovima koji kod mene izazivaju osjećaj uzbuđenja. S vremenom mi je to postao neki primarni žanr kod stvaranja glazbe, ali u isto vrijeme radim i na drugim projektima, od nekog heavy rocka pa sve do klasike – dodaje 36-godišnji Đurmančanec.

Samo glazba, glazba i glazba

Kako izgleda Karlov radni dan?

– Sve kreće u kućnom studiju, gdje sjednem za produkcijski program i počinjem skladati. Inspiraciju nađem ovisno o projektu, no generalno je to u glazbi, filmovima i igricama starog kova. Vizualiziram neku scenu i po tome krojim zvukove i melodije, a sve zna trajati i po deset sati dnevno – otkriva nam.

Zanimalo nas je i tko su uzori nadarenom zagorskom producentu.

– Uzora imam dosta, ali ako baš moram izdvojiti, to su producenti Jan Hammer i Harold Faltermeyer koji su pravili glazbu za slavne filmove ‘Poroci Miamija’ i ‘Policajac s Beverly Hillsa’, zatim volim bendove poput Alphavillea, ako pričamo iz nekog elektronskog synth aspekta. Generalno, inspirira me sve od Jethro Tulla, Pink Floyda, Mikea Oldfielda… Glazbeni sam ‘svežder’, svaki žanr ima neki aspekt koji volim ukombinirati u svoju glazbu – kaže zanimljivi Karl.

Svjetski putnik

Čime se bavio prije stvaranja glazbe? Život ga je vodio na sve strane svijeta…

– Najprije sam upisao fakultet od kojeg sam ubrzo odustao, primarno jer sam osjetio neki poriv da jednostavno ‘odletim’ i putujem po svijetu. Godinama sam radio za jednu američku umjetničku galeriju iz Miamija s kojom sam plovio na kruzerima kao ‘art auctioneer’, odnosno trgovac umjetninama. Nakon toga sam promijenio tvrtku, pa sam zadnjih nekoliko godina na svojim putovanjima radio kao ‘fine jewelry specialist’ iliti stručnjak za fini nakit. Kroz nekih osam godina proputovao sam cijeli svijet, a u Hrvatsku sam se vratio za stalno 2020. i tu počinje moja glazbena priča – govori nam Karl.

A što dalje, kakvi su planovi? Skromni Karl želi samo – stvarati glazbu.

– Moji planovi usmjereni su na kontinuirani rast, umjetničko istraživanje i neko proširenje svojih kreativnih horizonta. Možda zvuči kao klišej, ali neki krajnji cilj mi je jednostavno stvaranje glazbe koju volim – zaključuje producent iz malog zagorskog mjesta Ravninsko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba