LOBOR: Izgrađene tri kuće kao dvojni objekti Doma za odrasle osobe, u svakom stanu je šest kreveta

“Danas je dan otkad ćete živjeti u daleko kvalitetnijim uvjetima nego što ste živjeli dosad”

Objavljeno: 11.04.2024. zagorjeinternational

U okviru uspješno provedenog EU projekta ‘MI u zajednici’ Doma za odrasle osobe Lobor-grad, u Loboru na adresi Markušbrijeg 132 sagrađeni su novi stambeni prostori za organizirano stanovanje u koje su se korisnici danas službeno uselili.

Naime, izgrađene su tri kuće kao dvojni objekti, a u svakom stanu je šest kreveta, čime je omogućen smještaj za ukupno 36 osoba.

“Festival socijalne skrbi”

Ravnateljica Doma Darinka Sviben istaknula je kako je izgradnjom ovih stambenih zajednica ostvaren dugogodišnji san, čija vrijednost iznosi oko dva i pol milijuna eura.

– Novac je uložen u sve vas da bi vama danas bilo bolje. Mi jesmo završili projekt, mi jesmo napravili sve te kuće, ali sve to nema smisla ako vi ne živite u tim kućama i zato je za mene osobno, kao vašu ravnateljicu, kao socijalnu radnicu, danas zapravo festival socijalne skrbi. Danas je dan otkad ćete živjeti u daleko kvalitetnijim uvjetima nego što ste živjeli dosad. Jedno dostojanstvo u vašoj bolesti, koje vam trebamo davati i u Domu, još ćete više dobiti u ovim stambenim zajednicama, kako ovdje u mjestu Lobor, tako i u gradu Zlataru – rekla je ravnateljica Sviben te svim korisnicima poručila da će ih i nadalje podržavati te im omogućiti da žive bolje, da ostvaruju svoja ljudska prava te da im život bude zadovoljniji i ljepši.

Jembrih: Veliki trud i velika odgovornost

Partneri na projektu bili su Općina Lobor i Grad Zlatar, a uime partnera prisutnima se obratila loborska načelnica Ljubica Jembrih, koja je zahvalila svima koji rade u Lobor-gradu, naglasivši zahtjevnost njihova posla te poručivši da se i nadalje valja boriti za unapređenje socijalne skrbi i za dostojanstven i siguran život korisnika.

– Ove stambene zajednice iziskivale su veliki trud, ali prije svega i veliku odgovornost na koju se odlučila ravnateljica zajedno sa svojim timom, mnogi se na to nisu usudili i strah ih je te odgovornosti, ali vi ste ovdje pokazali veliko srce. Ne samo da ste preuzeli, vi ste i uspjeli i od srca vam čestitam, vi ste ponos općine Lobor i Krapinsko-zagorske županije, a vjerujem i cijele naše Hrvatske – kazala je Jembrih i poručila da im, uz veliko poštovanje, svima kao načelnica Općine Lobor stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć, podršku ili savjet.

Dodala je da Općina Lobor i dalje širi i razvija socijalne usluge za svoje mještane, ali i da otvara nova radna mjesta za Loborce i mještane susjednih općina kako ne bi morali putovati u udaljenija mjesta. Najavila je ujedno i povećanje plaća.

– Zadovoljan, kvalitetan čovjek mora biti dobro plaćen, svi ćemo se dalje zalagati i za to, ali i za daljnje razvijanje komunalnih i infrastrukturnih projekata koji su potrebni za ovakav dom ili bilo koji drugi dom koji pruža socijalne usluge. Osim toga, ja znam što vama najviše nedostaje, osobno ću se i dalje zalagati za to, a to je liječnik. Vjerujem da ćemo riješiti tu veliku nepravdu i da će se liječnik vratiti u vašu ustanovu. To nije hobi ni hir, to je ono osnovno što vi trebate imati – istaknula je Jembrih.

“Stvarno se vidi napredak”

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a useljenju u nove prostore prisustvovala je državna tajnica spomenutog ministarstva Marija Pletikosa, koja je i sama bila ravnateljica Doma za odrasle osobe ‘Sveti Frane’ u Zadru.

– Moj prvi posjet srodnoj ustanovi bio je upravo posjet Lobor-gradu i ostavio je na mene jedan divan dojam, tad je tek bila izgrađena ova prva zgrada. U međuvremenu sam puno puta dolazila, ali kada gledamo pomak od gotovo 30 godina, stvarno se vidi takav napredak da sam bez riječi. Imamo podatak da je od 1997. godine gotovo 1300 osoba otišlo u organizirano stanovanje, a znam da je upravo Lobor bio pionir i da je bio prva ustanova koja je omogućila organizirano stanovanje za osobe s mentalnim teškoćama, na što sam također iznimno ponosna – kazala je Pletikosa i naglasila dobru suradnju s Domom Lobor-grad.

“Posebni, divni i emocionalni projekti”

Uz nju, na svečanosti je bila prisutna i savjetnica resornog ministra Zvjezdana Bogdanović, kao i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Tušek je rekao kako čovjek treba imati dobre suradnike, a kada suradnici postanu veliki prijatelji ili drage prijateljice, onda to rezultira ovakvim projektima i uspjesima.

– Senzibilitet, koji je stvoren iz privatnog odnosa dviju prvakinja i liderica socijalnih politika na području ovog dijela Hrvatskog zagorja, Darinke i Ljubice, a prije svega iz struke, znanja i plemenitosti koju su gajile prema poslu kojim su se bavile, danas u Loboru rezultira ovakvim posebnim, divnim i emocionalnim projektima u svakom smislu. Na jednom ovako malom prostoru realizirati projekte vrijedne više od 8 milijuna eura, kakav je ovdje u Lobor-gradu, plus ono što će uslijediti u Loboru, a to je izgradnja novog staračkog doma, to dovoljno govori o tome da se u maloj sredini uz zajedništvo, empatiju, znanje i rad može napraviti čudo – rekao je Tušek te im čestitao na svemu, a istaknuo je i napore Vlade za iskorak u promociji projekata u socijalnim politikama.

– Svi zajedno možemo biti sretni jer smo napravili veliku, generacijsku stvar za ovaj kraj, za naše korisnike, i nešto što će zlatnim slovima biti upisano u povijest ovog dijela Hrvatskog zagorja i naše zajednice u cijelosti – zaključio je Tušek.

Cilj projekta je promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture.

Osim u Loboru, izgrađen je i objekt u gradu Zlataru u kojem će se pružati usluge organiziranog stanovanja za osam osoba, kao i usluga boravka za deset osoba te usluga psihosocijalne podrške za deset osoba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba