"Morala je otići jer one su zaštićene - napale su nas sve moguće udruge za zaštitu životinja”

Grad sa sjevera Hrvatske pokušao riješiti problem vrana sa sokolicom Špelom – evo gdje je zapelo 

Objavljeno: 25.03.2024. zagorjeinternational

Iako je u veljači angažiran sokolar Vitold Košir i njegova sokolica Špela kako bi rastjerivali vrane u Koprivnici, mnogi su građani primijetili da situacija nije puno promijenila. Štoviše, prolazeći kroz Gradski park, koji je i bio glavni “poligon” za pokazivanje vještina sokolara i njegove grabljivice, čini se da je vrana više nego ikad, piše ePodravina. 

Na to su se osvrnuli i vijećnici na prošloj sjednici Gradskog vijeća, točnije Saša Cestar, koji je upitao što je s rastjerivanjem vrana i gdje je sokolica Špela. 

– Sokolica Špela morala je otići. Vrane su zaštićene životinje, neki naši pokušaji da nađemo rješenje prošlo ljeto urodili su time da su nas sve moguće udruge za zaštitu životinja prijavile na sve inspekcije koje postoje. Mene isto to živcira, apeliram i na vas i na medije da stvorimo javno mnijenje da to stvarno ne valja, bez obzira na to što u zakonu piše i što udruge za zaštitu životinja mislile i što imaju apsolutno pravo misliti. Prvi sam za to da štitimo životinje, ali kada to krene na rušenje kvalitete života građana, onda imam s time problem – rekao je Jakšić na sjednici. 

Kako su rekli iz Gradske uprave za ePodravinu, sokolara i sokolice trenutno nema zato što to jednostavno – nije dozvoljeno. 

– Grad Koprivnica je u 2024. godini, u cilju smanjenja populacije vrana u javnim parkovima, izvršio orezivanja grana na stablima gdje je zabilježeno stanište vrana te smo po prvi puta angažirali i uslugu sokolara koji je tijekom veljače rastjerivao vrane po javnim parkovnim površinama u svrhu prevencije izlijeganja mladih vrana u gnijezdu. Sve navedene mjere dozvoljene su do 1. ožujka, dok u razdoblju od 1. ožujka do 1. srpnja nije dozvoljeno nikakvo djelovanje koje bi uznemiravalo vrane, sukladno propisima Republike Hrvatske – rekli su nam iz Grada. 

Također, čim prođe taj rok, odnosno nakon 1. srpnja, možemo očekivati Vitolda i Špelu opet u Koprivnici. 

 – Nakon što navedeni rok prođe, Grad Koprivnica će tijekom ljeta nastaviti s mjerama koje imaju svrhu smanjenja populacije vrana u javnim parkovima, a koje obuhvaćaju uslugu sokolara – zaključuju iz Grada. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba