Sjednica Vlade: Premijer otkrio da je Hrvatska u plusu 14,6 milijardi eura

PLENKOVIĆ: Potpisali smo povijesni sporazum, rješavamo nedostatak crkava u Zagrebu

Objavljeno: 09.05.2024. zagorjeinternational

Tehnički premijer Andrej Plenković obratio se jutros na sjednici Vlade. Na početku je istaknuo da se danas obilježava Dan Europe.

– Hrvatska je u članstvu već 11 godina za dva mjeseca i četvrti put će hrvatski građani birati zastupnike u Europskom parlamentu, a mi smo radeći kao Vlada nastojali sve ono što članstvo podrazumijeva, jačanje demokracije, jačanje vladavine prava, korištenjem proračuna nastojali pridonijeti ekonomskom razvoju Hrvatske, realiziranju brojnih infrastrukturnih projekata. Mi smo u plusu 14,6 milijardi eura. Kako traje Europski tjedan, mi smo zahvaljujući Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bili na obilježavanju knjige o 75 godina Vijeća Europe, u prvi plan stavili smo i značaj ove organizacije koja je važna zbog čitavog konvencijskog sustava i dio je velikog procesa međunarodnog pozicioniranja Republike Hrvatske – kazao je Plenković.

“Stvoreni su preduvjeti za izgradnju stadiona kakvog Hrvatska zaslužuje”

– Boravili smo i na Danu Grada Vukovara prošli tjedan i govorili o postignućima, potpori, razgovarali s gradonačelnikom i vijećnicima – dodao je premijer, a potom se dotaknuo bitnih projekata i aktivnosti u Hrvatskoj, posebice u Istri. Rekao je kako je održana telefonska sjednica Vlade te naveo da su pojeftinile cijene benzina, dizela i plavog dizela. Potom se osvrnuo na sastanak s hrvatskim vinarima te zahvalio doprinosu ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, prenose 24sata.

– Vidjeli ste i odluku Europske komisije o proširenju kapaciteta LNG terminala na Krku – rekao je Plenković. Osvrnuo se potom na potpisan sporazum oko zemljišta u Maksimiru.

– Jučer smo imali povijesni sastanak u Vladi, potpisan je sporazum sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom, na inicijativu Vlade, oko zemljišta u Maksimiru o području gdje se nalazi Dinamov stadion. Time su stvoreni preduvjeti za izgradnju stadiona kakvog hrvatska reprezentacija i Dinamo zaslužuju. Time se rješava spor star trideset godina, ali i nedostatak sakralnih objekata u Zagrebu – kazao je premijer pa istaknuo da je Vlada učetverostručila sredstva za sport od 2016. godine do danas.

Komentirao je i pregovore oko sastavljanja Vlade. Kratko je kazao da će o daljnjim koracima oko formiranja buduće vlade razgovarati sljedećih dana. Nakon sjednice Vlade slijedi sjednica Predsjedništva HDZ-a te sjednica Nacionalnog odbora. HDZ će potom predstaviti kandidate i izborni program za izbore za Europski parlament.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba