U svakom slučaju koristite prirode boje za uskršnje pisanice

NIKAD DOSTA OPREZA: Zbog ovog razloga nije pametno kupovati obojena kuhana jaja u trgovinama

Objavljeno: 25.03.2024. zagorjeinternational

Bojanje jaja i pisanice su u mnogim dijelovima Europe dio Uskrsa. Ali obojena jaja u Njemačkoj se prodaju čitave godine. Glavna navala je ipak uoči Uskrsa, piše Fenix magazin

Ali postoje iznimke za prerađena jaja. Evo na što morate obratiti pozornost, posebno u vrijeme Uskrsa. 

Trenutno postoje razni uskrsni proizvodi dostupni za kupnju u supermarketima i diskontima kao što su Edeka, Netto, Aldi, Lidl i Co. 

Ne samo čokoladna jaja, već i kuhana, obojena jaja su vrlo popularna. Međutim, oni često leže na policama neohlađeni tjednima prije toga. 

Inače, potrošači uvijek mogu provjeriti podrijetlo, uzgoj i rok trajanja jaja, ali nažalost stvari su drugačije s “prerađenim” jajima. Za takva jaja nema zahtjeva za označavanje. 

Zapravo, gotovo da više nema svježih jaja iz kaveznog uzgoja, a većina Nijemaca preferira samo jaja iz slobodnog uzgoja. Međutim, mnoge se kokoši još uvijek drže u kavezima. Upravo se ta jaja često prodaju kao šarena uskrsna jaja u supermarketima. 

Ako ipak želite kupiti “prerađena” jaja, potražite logo “KAT” na pakiranju. To jamči da se kokoši ne drži u kavezima. 

Iako su obojena jaja iz supermarketa praktična, mišljenja su različita kada je riječ o bojama. Neke odobrene prehrambene boje sadrže takozvane azo boje, za koje se tvrdi da imaju negativan učinak na dječju aktivnost i pozornost. 

Časopis za potrošače “Ökotest” stoga preporučuje da svoja uskrsna jaja bojite sami prirodnim bojama. Za to su idealne namirnice poput cikle, borovnica, špinata, kurkume i crvenog kupusa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba