Pod pokroviteljstvom Varaždinske županije

Izložba vina “Zlatna kapljica Beretinec 2024.” na rasporedu ovog petka

Objavljeno: 08.05.2024. zagorjeinternational

Varaždinska županija pokrovitelj je ovogodišnje izložbe vina “Zlatna kapljica Beretinec 2024.”, koja ima dugu tradiciju, a po prvi put se održava kao Županijska izložba Varaždinskog vinogorja.  

Otvorenje izložbe predviđeno je u petak, 10. svibnja u 17 sati u šatoru na prostoru igrališta u Beretincu. 

19. puta

Ovo je već 19. puta da se u organizaciju manifestacije udružilo sedam udruga južnog dijela Varaždinske županije: ‘VIV-BER’ Beretinec kao ovogodišnji domaćin, Jalžabet iz istoimene općine, ‘Varaždinbreg’ Gornji Kneginec, ‘Mejaši’ Ljubeščica, ‘Grozdek’ Sveti Ilija, ‘Sveti Martin’ Varaždinske Toplice i ‘Pinta’ Novi Marof.

O kakvoj se izložbi radi, koliko vinara je dalo svoje uzorke vina na ocjenjivanje te što sve posjetitelje očekuje u popratnom programu izložbe rekli su potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec ‘VIV-BER’ Mario Jurišak i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, a najavnoj konferenciji nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, tajnik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec ‘VIV-BER’ Ilija Fijok te član Organizacijskog odbora izložbe vina Josip Barulek. 

– Varaždinska županija prepoznatljiva je po svojoj povijesti, kulturi, običajima i tradiciji, ali i po gastronomiji te izvornim poljoprivrednim proizvodima. Jedan od mnogih tradicionalnih proizvoda je i vino. Tradicija vinogradarstva u našoj županiji duga je stoljećima, o čemu govori podatak da prvi zapis o vinogradarstvu u sjevernoj Hrvatskoj potječe iz davne 1209. godine. U usporedbi s drugim vinskim regijama, nemamo velike površine pod vinogradima, ali smo zato veliki u kvaliteti i izuzetnim rezultatima. Tome pridonosi i izložba vina “Zlatna kapljica” na kojoj svaki vinogradar i vinar već 19 godina ima priliku dati svoje vino na ocjenjivanje te na temelju rezultata i dobivenih smjernica unaprijediti kvalitetu svojih proizvoda. Moram istaknuti kako imamo svoje autohtone proizvode, sigurno smo najdalje u kvaliteti otišli u proizvodnji vina, tako da možemo reći da u zadnjih desetak godinaupoljoprivrednoj proizvodnji se najdalje otišlo u proizvodnji vina, ali ja bi rekao još više u podrumarstvu. Pohvaljujem organizaciju ove izložbe jer je u nju uloženo puno truda, rada i energije i siguran sam kako će ona biti jedan od brendova Varaždinske županije u kojoj se kvaliteta vina diže iz godine u godinu – rekao je Križanić.

Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec ‘VIV-BER’ je rekao kako je na ovogodišnju izložbu pristiglo357 uzoraka vina, pet uzoraka rakija i jedno voćno vino, odnosno ukupno 362 uzorka, što je doista lijepa brojka s kojom se organizatori zaista ponose.

102 zlata

– Nakon ocjenjivanja, rezultati su bili vrlo dobri i 102 vina su ocijenjena zlatnom medaljom, 179 srebrnom, 55 uzoraka je dobilo brončanu medalju, a 11 uzoraka dobilo je priznanja. S obzirom na to kakva je bila godina, vidi se da su vinogradari u svojim podrumima dali maksimum. Najbolje ocijenjeno vino na izložbi je vino Senka Borščaka iz ČrešnjevaSauvignon, berba 2003. godine, suho vino koje je dobilo 89 bodova. Također, u dogovoru s Varaždinskom županijom odabrano je ižupanovo vino, a to je vino također Sauvignon, suho vino, berba 2003. godine Vinarije Kopjar iz Novog Marofa- rekao je Jurišak te pozvao sve ljubitelje dobre kapljice, ali i sve građane Varaždinske županije da se odazovu otvorenju izložbe naznačivši pritom kako će se u okviruizložbe održatisajam domaćih OPG-ova i udruga, na kojem će se prezentirati domaći proizvodu, a pripremljena je i bogata gastronomska ponuda, ali i odlična glazba – rekao je Jurišak.

Predstavnici Udruge Beretinec ‘VIV-BER’ uručili su i županu Anđelku Stričaku butelju ‘županovog’ vina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba