Nakon svih tragedija, sad im se počela urušavati kuća u kojoj su odrasli – trebaju pomoć

SLAVONIJA: Ivan (25) nakon smrti roditelja brine o sekama Emi (11) i Magdaleni (16)

Objavljeno: 20.03.2024. zagorjeinternational

Ivanu Čavčiću (25) i njegovim dvjema maloljetnima sestrama život je u samo tri godine dva puta slomio srce. U rujnu 2021. preminula je njihova majka, a prošle godine izgubili su i oca. U strašnoj tuzi i osjećaju nemoći, mladi Brođanin morao je brzo skupiti snage i pobrinuti se za svoje sestre, piše Telegram.  

Ni sekunde nije dvojio što učiniti u situaciji u kojima je Emi (11) i Magdaleni (16) prijetio smještaj u udomiteljsku obitelj ili dom za nezbrinutu djecu. Bez puno razmišljanja, odmah je pristao na srodničko udomiteljstvo i preuzeo na sebe svu brigu za svoje sestre. 

– S nama živi i baka Katarina, tatina mama. Ona mi jako puno pomaže oko brige o sekama. Ja radim i skrbim o njima financijski. Dobro smo se snašli. Seke me slušaju, poštuju i trude se u školi. Najbitnije je da smo zajedno, sve drugo će se već nekako riješiti – skromno nam kaže Ivan. 

Mladiću i djevojčicama sada treba pomoć jer njihovoj muci nakon svih tragedija nije kraj. S roditeljima su živjeli u trošnoj kući u Slavonskom Brodu. Nedavno se kuća počela urušavati i više nije sigurna za život. Ivan bi kuću za rušenje prodao, no u tome ga sprječavaju imovinsko-pravni odnosi jer kuća ima više vlasnika. 

On inače radi u, kako sam kaže, dobroj firmi, obrtu za elektroinstalacijske radove. Uspio je dobiti kredit i kupiti nedovršenu kuću u Slobodnici, nedaleko do Slavonskog Broda. 

– Želim stati na kraj traumama koje su moje seke morale proživjeti tako male. Vrijedno radim i trudim se, no vlastito kreditno opterećenje, kao i dva dodatna koja su ostala nakon roditelja, ipak su previše za moju plaću. Kuću koju sam kupio treba preurediti i obnoviti kako bismo se što prije mogli useliti –  kaže skromni Ivan kojemu je neugodno uopće tražiti pomoć.  

– Ne želim nikoga tražiti novac, ali volio bih kad bi mi u tomu netko pomogao kako bi stvari išle brže – dodao je. 

Da se u Slobodnicu treba doseliti mladić s dvije sestre čula je Udruga Samo Slobodnica koja je odmah odlučila pomoći mu, a u humanitarnu akciju se uključila i Općina Sibinj s donacijom građevinskog materijala. Volonteri su već prošlog vikenda bili na Ivanovoj novoj kući i postavljali krov. 

Koordinatorica akcije Željka Gavranović je rekla da su Ivanova nesebičnost i skromnost sve nagnale na reakciju. Koliko je Ivan skroman i samo želi novi, siguran dom za svoje sestre i baku, govori i činjenica da je inzistirao na tome da akcija bude usmjerena na pomoć u materijalu i radnoj snazi.  

– Međutim, ljude je naprosto bilo nemoguće zaustaviti pa smo morali objaviti i njegov broj računa – zaključila je. 

Iako je njegova želja da se pomogne samo ”u rukama i materijalu”, mnogi ljudi pomažu i novčanim prilogom. U nastavku su podaci i za takav oblik izravne pomoći Ivanu, Emi i Magdaleni. 

Informacije za uplatu dostupne su OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba