Ovoga puta uz jedan novitet. O čemu se radi možete provjeriti sve do 31. kolovoza

NASTAVAK LIJEPE SURADNJE: “Krapinski pračovjek“ gostuje u Muzeju novejše zgodovine u Celju 

Objavljeno: 08.02.2024. zagorjeinternational

Ove srijede je u Muzeju novejše zgodovine u Celju otvorena gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca “Krapinski pračovjek“, autora Jurice Sabola, geologa i ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja. 

Riječ je o putujućoj izložbi koja na zanimljiv, interaktivan i stručan način govori o najvažnijem svjetskom nalazištu neandertalaca, važnosti krapinske zbirke i osteološkim ostacima velikih pleistocenskih sisavaca. 

Uz dioramu staništa krapinskih neandertalaca, publici je predstavljen jedan dio znanstvenog opusa Dragutina Gorjanovića-Krambergera, kamene alatke (artefakti), modeli životinja iz razdoblja neandertalaca, a postavljen je i interaktivan kutak za najmlađe koji su česta publika celjskog muzeja u čijem sastavu se nalazi i poznati dječji muzej Hermanov brlog. 

Ovo je već deveto gostovanje krapinskog muzeja s izložbom o krapinskim neandertalcima, a koja se svake godine obogaćuje novim sadržajima. Osobitost ovogodišnjeg gostovanja “Krapinskog pračloveka pri Hermanu lisjaku“ u Celju čine novi, interaktivni sadržaji. Riječ je o hologramima pleistocenskih životinja i mlade neandertalke koji ovu izložbu čine još atraktivnijom i zanimljivijom. 

Na svečanom otvorenju prisutne je pozdravila muzejska savjetnica Jožica Trateški, o izložbi je govorio autor Jurica Sabol, a prisutne su pozdravili i direktor Muzeja novejše zgodovine Tonček Kregar, opunomoćeni ministar Duje Ančić iz Veleposlanstva RH u Ljubljani te Bojan Cvelfar, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Celja. Cjelokupnoj atmosferi otvorenja pridonijeli su članovi Udruge krapinski neandertalci – Pleme špiljskog medvjeda koji su animirali publiku.

Ova izložba nastavak je lijepe suradnje između Muzeja novejše zgodovine i Muzeja Hrvatskog zagorja, s obzirom da je 2022. celjski muzej gostovao u Dvoru Veliki Tabor s izložbom za djecu “Rođendan u Hermanovoj jazbini“. 

Izložba “Krapinskog pračloveka pri Hermanu lisjaku“ ostaje otvorena do 31. kolovoza. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba