‘Mali jubilej’

FOTO: Predsjednik Milanović došao na svečano otvorenje 15. sajma pri Starome gradu u Konjščini

Objavljeno: 04.05.2024. VH

U organizaciji udruge ‘Grofovija Konjski’, a pod pokroviteljstvom Općine Konjščina, danas je svečano otvoren 15. sajam pri Starome gradu u Konjščini. Tradicionalan je to događaj koji oživljavanjem povijesne borbe vitezova ima za cilj očuvanje spomena na veliku bitku s Turcima koja se kod Starog grada zbila davne 1545. godine.

O tome koliko je ovaj događaj značajan za Konjščinu, ali i cijelo Zagorje govori i činjenica da je Sajam lani bio pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića koji je danas i stigao u Konjščinu na svečano otvorenje.

Veliku pomoć u organizaciji manifestacije pružaju i brojne udruge koje svojim predstavljanjem uveličavaju ovaj događaj, a sve ih je na početku pozdravila načelnica Konjščine Anita Curiš Krok. Istaknula je da je ovo značajna manifestacija za Općinu jer predstavlja njenu kulturu i povijest.

– Na veliko zadovoljstvo svih nas, moram najaviti da uskoro krećemo s projektno-tehničkom dokumentacijom za uređenje dvorca kako bi naš ‘Stari grad’ još više istaknuli. Mislim da je ovo jedina ovakva utvrda na istočnom dijelu Zagorja i da do toga moramo držati – poručila je načelnica.

Župan Željko Kolar rekao je da se 15 godina održavanja ove manifestacije može nazvati ‘malim jubilejem’.

– Iako smo tu bitku tada izgubili, tradicija i povijest je ostala. Napori Općine da preko Ministarstva kulture i EU sredstava obnovi dvorac do kraja i da mu novu namjenu je nešto što treba podržati. Također, ovo je odlična prilika da se predstave stari zanati, da se predstave lokalni OPG-ovi i da to sve zajedno priča jednu priču koja je odlična nadopuna našoj bogatoj turističkoj ponudi – poručio je župan Kolar.

Brojne su udruge ovom prilikom oživjele povijest i tradiciju, stare zanate, ali i samu bitku protiv Turaka, a brojni okupljeni odlično su se zabavili. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba