Prošlo je već 29 godina bez legendarnog Rudija

“Imamo sreću što je Rudolf Perešin rođen u Gornjoj Stubici i što možemo odati počast njemu i svim ostalim poginulim braniteljima”

Objavljeno: 02.05.2024. zagorjeinternational

Danas je u restoranu ‘Rody’ u Gornjoj Stubici održana promocija knjige ‘Tragovi na modrom nebu’ autora Ivana Mustača. Knjiga je nastala na temelju Mustačevih slika koje prikazuju prizore iz povijesti hrvatskog zrakoplovstva. Mustač je slike popratio i tehničkim podacima, što ovu knjigu čini hvalevrijednim svjedokom razvoja zrakoplovstva u Hrvatskoj.

Prije same promocije, u Spomen-parku Rudolfa Perešina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak te ujedno i 29. godišnjica pogibije junaka Domovinskog rata, rođenog Zagorca i brigadnog generala Rudolfa Perešina.

Podsjetimo, Perešin je život izgubio prilikom borbenog djelovanja MIG-om 21, 2. svibnja 1995. godine za vrijeme trajanja vojno-redarstvene operacije Bljesak, nakon što su neprijateljske snage oborile avion kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su Hrvatskoj 4. kolovoza 1997. te je 15. rujna 1997. pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj. Predsjednik Zoran Milanović nedavno je posmrtno odlikovao Perešina činom brigadnog generala, najvišim odlikovanjem Republike Hrvatske za vojne zasluge i junaštvo u Domovinskom ratu.

Emocije i poštovanje

Perešinova supruga Ljerka bila je izrazito emotivna.

– Ja ne mogu početi od današnjeg dana, mogu početi od 11. travnja kada sam pozvana u Ured predsjednika i kada je mom suprugu posthumno dodijeljen čin brigadnog generala. Ja sam to čekala 29 godina i eto, dogodilo se da bez Zagoraca ništa, jer je zahtjev išao od Zagorskog časničkog zbora. Hvala županu Kolaru koji je predsjedniku Milanoviću predstavio lik i djelo mog pokojnog supruga. Emotivno sam doživjela i dolazak Rafalea jer ja živim zrakoplovstvo zajedno sa svojim suprugom – kazala je Ljerka Perišin.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić podsjetio je na važnost obilježavanja ovakvih manifestacija.

– Mi imamo sreću što je Rudolf Perešin rođen u Gornjoj Stubici i što možemo odati počast njemu i svim ostalim poginulim braniteljima. Šaljemo poruku da je važno iskoristiti ovakve prilike i podsjetiti mlade ljude kako je nastala Republika Hrvatska – poručio je načelnik Krizmanić, usput najavivši spomen-kuću koja će se zvati po legendarnom zagorskom pilotu.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar zahvalio je svima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

– Rudi je zaslužio čin brigadnog generala, to uopće nije upitno, samo što je prošlo dosta vremena. Predsjednik Milanović je bio vrlo dobro informiran o ratnom putu Rudolfa Perešina i njegove sudbine, naš razgovor je trajao kratko i lako smo složili dopis u Ured predsjednika. Zahvaljujem predsjedniku što je prihvatio naš prijedlog, vidjeli ste koliko je to gospođa Ljerka emotivno primila i čitava obitelj Perešin. Zbog svih poginulih Zagoraca u Domovinskom ratu važno je da se obilježavaju ovakve manifestacije – rekao je župan Kolar.

Autor knjige ‘Tragovi na modrom nebu’ Ivan Mustač poznavao je pokojnog Perešina.

– Knjiga je napravljena da se ne zaborave ljudi koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Skupio sam materijal za izložbu pa sam zatim napravio i knjigu, zaokružili smo tu cjelinu. Bilo je deset izložbi, a prva je bila vezana uz Rudija i ostala četiri pilota koji su formirali hrvatsko zrakoplovstvo. I ja sam htio biti pilot, ali nisam uspio, stoga sam im na ovaj način htio odati počast – zaključio je Mustač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba