Na udaru građani koji se ovime bave profesionalno

Nema više skupljanja plastičnih boca do mile volje – dolazi porez

Objavljeno: 08.05.2024. zagorjeinternational

U Njemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu skupljati boce i limenke do mile volje i vraćati ih za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno platiti, piše Fenix magazin

Njemački mediji pišu kako se radi o pretjeranoj mjeri, te navode kako u Njemačkoj nema gotovo ničega što ne podliježe pravilima i propisima. A to vrijedi i za prikupljanje povratnih boca, za koje sada u Njemačkoj postoji novi porez. 

Većina ljudi nije ni svjesna pravne perspektive. Jer ako skupljate povratne boce i limenke, vi obavljate komercijalnu djelatnost. A dohodak koji ostvarite ovom djelatnošću mora biti oporezovan u Njemačkoj. Ovisno o tome koliki su vaši prihodi, možda ćete čak morati platiti porez na dohodak. Naravno, to nije slučaj ako samo povremeno vratite nekoliko boca u supermarkete i dobijete za njih novac. 

To mora biti više od 11.604 eura godišnje da bi se oporezivalo. Svatko tko ostvari dobit ispod ove granice ne plaća porez. Svatko tko zarađuje znatno više vjerojatno će uložiti više vremena u skupljanje boca. U ovom slučaju govori se o komercijalnoj djelatnosti. 

Za to je svakom njemačkom državljaninu potrebna obrtnička dozvola. Osim toga, svake godine potrebno je napraviti poreznu prijavu prihoda i rashoda. 

Osobe koje skupljaju boce, a  koji posjećuju velike festivale i sajmove vjerojatno će ostvariti značajan profit. Kako navode njemački mediji, plastične boce i limenke donose polog od 0,25 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba