VARAŽDIN: Prigodnim programom i Eurokvizom obilježen Europski tjedan

“Biti u društvu zemalja članica nije samo pitanje prestiža, već i pitanje transformacije, sigurnosti, razvoja”

Objavljeno: 09.05.2024. zagorjeinternational

Varaždinska županija u suradnji sa Savjetom za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, Koordinacijom za ljudska prava Varaždinske županije te Prvom gimnazijom Varaždin i Drugom gimnazijom Varaždin, i ove godine, organizirala je obilježavanje Europskog tjedna. 

Dva datuma

Povod organizacije aktivnosti u Europskom tjednu je obilježavanje dva značajna datuma u povijesti Europske unije – 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950.., dan  potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije, koji se u Europskoj uniji obilježava i kao Dan Europe. Kao što je naglasila varaždinska dožupanica Silvija Zagorec svrha obilježavanja Europskog tjedna je kroz jedan otvoreni dijalog približiti građanima svih generacija aktualne informacije o Europskoj uniji s posebnim naglaskom što uključivanje Hrvatske u Europsku uniju znači za Varaždinsku županiju. 

Inače, obilježavanje Europskog tjedna započelo je s 1. Eurokvizom na kojem su sudjelovali učenici viših razreda osnovnih škola, a najbolje poznavanje Europske unije pokazali su učenici varaždinske Šeste osnovne škole. Njih su, uz organizatore, predsjednicu Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Nadicu Dreven Budinski i zamjenicu Zagorec pozdravili i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, počasni konzul Republike Moldove Emil Solenički, te zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak. 

Kako se razdoblje od 9. svibnja 2023. do 8. svibnja 2024. godine u Europskoj uniji označilo kao “Europska godina vještina“ Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije organizirao je tribinu na temu “Vještine i budućnost tržišta rada“. 

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak tom je prigodom upoznao sudionike, između ostalog, i s obrazovnim sustavom Varaždinske županije koje je prilagođeno potreba tržišta rada. 

– Osim vrijednosti koje njeguje sve zemlje članice Europske unije, zajedničko nam je i tržište rada na kojem građani svih zemalja članica mogu neometano ulagati, poslovati, raditi. Biti u jednom takvom društvu zemalja članica kao što su Švedska, Danska, Nizozemska, Njemačka, Austrija nije samo pitanje prestiža, već i pitanje transformacije, sigurnosti, razvoja. Očito je da nas drugi doživljavaju u daleko boljem svijetlu nego mi sami sebe jer da nije tako sigurno nas ne bi pustili u svoju veliku europsku obitelj. Varaždinska županija osnivač je 13 srednjih škola, 14 centara izvrsnosti te pet centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima te dva centra kompetentnosti. Također, naše srednje škole su prilagođene cjeloživotnom obrazovanju tako da u suradnji sa HZZ- Područnim uredom Varaždin provodimo cijeli niz doškolovanja te različitih prekvalifikacija. Recimo, u 2022. godini su 234 osobe to završile, prošle godine 321 osoba, a u ovoj godini već sada imamo 190 polaznika – naglasio je župan Stričak. 

Upoznati EU

Na sam Dan Europe građani su se kroz promotivne i informativne materijale mogli upoznati s Europskom unijom i predstojećim izborima za Europski parlament, a obilježavanje Europskog tjedna zaključili su učenici srednjih škola s područja Varaždinske županije. Naime, u organizaciji Prve gimnazije Varaždin i Druge gimnazije Varaždin učenicima je predstavljena kampanja za izbore za Europski parlament “Iskoristi svoj glas!“, kao i program “Škola ambasador Europskog parlamenta“ te program “Euroscola“. 

– U program Škola ambasador Europskog parlamenta za kojeg je u Hrvatskoj zadužen Ured za Europski parlament uključeno je preko 50 srednjih škola iz cijele Hrvatske, a s područja Varaždinske županije uključene su varaždinske Prva i Druga gimnazija. Riječ je o program koji za cilj ima motivirati učenike na aktivniju političku participaciju, na razumijevanje demokratskih procesa, prije svega usmjeren je na razumijevanje Europske unije kao takve, razumijevanje vrijednosti Europske unije, a danas želimo naglasiti važnost i vrijednost izlaska na europske izbore. Naši učenici i mladi moraju biti svjesni kako politike koje netko donosi utječu na njihove živote i trebali bi se i oni sami uključiti u politiku ili neki oblik civilnog društva te tako doprinijeti zajednici u kojoj žive  – zaključila je voditeljica EPAS programa Ivana Žnidarić Kajić. 

Podršku obilježavanju Europskog tjedna dali su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba