"Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće i zla"

Na Židovskom groblju u Varaždinu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno: 27.01.2024. zagorjeinternational

Danas je na Židovskom groblju u Varaždinu obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta. U pratnji pripadnika Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde zajednički vijenac su u spomen svim žrtvama holokausta položili varaždinski župan Anđelko Stričak i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te Lovro Lukavečki, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te članovi ‘Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista’ kao predstavnici Židovske općine, kao i grupa učenika iz Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Stričak: Tu smo da nešto naučimo

Župan Stričak istaknuo je kako se odaje počast svim žrtvama koje su prolazile nacistički teror.

– Na današnji dan odajemo počast da se prisjetimo tih strahota, ali i da u ova nemirna i izazovna vremena diljem svijeta povučemo jedan poučak, a to je da ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti zaista puno nesreće i zla ljudima. Upravo zbog toga smo danas ovdje pozvali i učenike našeg Centra izvrsnosti iz povijesti da na licu mjesta mogu čuti koliko je to sve bilo zloćudno, da u razgovoru sa sudionicima ovog protokola također o tome popričaju, a sve kako bi iz toga mogli učiti i stvarati bolji i sretniji svijet – poručio je župan Stričak.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković naznačio je kako je ovo jedan od težih dana kada se ljudi prisjećaju svega što se događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata, prije gotovo 80 godina.

– Kada se vratimo u prošlost, a gledamo sadašnjost, onda vidimo da se i danas događaju velike promjene u cijelom svijetu, da nažalost ljudski rod ne uči iz svojih grešaka i da želi destruktivnim silama opet ići u tom smjeru. Nažalost, svime što svakodnevno gledamo na televiziji, i u Ukrajini, na rubu civilizirane Europe, i u Gazi, vidimo da se procesi koji su toliko negativni, toliko destruktivni, ponavljaju kao neki uzorak. Mislim da nam je svima dužnost kao građanima civilizirane Europe, Hrvatske, mi koji smo rat prošli prije tridesetak godina, voditi brigu da se to nikada ne dogodi i da držimo uspomene na sve ljude koji su stradali za vrijeme totalitarnih režima, pogotovo onog nacističkog – rekao je Marković.

Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec, istaknuo je kako se radi o najmračnijem razdoblju u povijesti Židova, u povijesti dugoj pet tisuća godina.

– Od tih nepunih šest godina ubijeno je preko šest milijuna Židova i preko dva milijuna djece. To je bila velika prekretnica koja je dovela do značajne promjene tijeka svjetske povijesti. Židovi koji su živjeli u Varaždinu i Čakovcu su se apsolutno integrirali u život zajednice i doprinijeli njenom razvoju te je teško reći što bi bilo da se nisu dogodile njihove tragične sudbine – poručio je Pal.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba