Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti

Tvrtka i direktorica osuđeni, prodavali su lažni med u kojem je bilo svega

Objavljeno: 27.01.2024. zagorjeinternational

Tvrtka i njezina direktorica proglašeni su krivima i osuđeni jer su prodavali lažni med. Kako se navodi u presudi, inspekcijski nadzor u jednoj tvrtki u Sesvetama obavljen je u lipnju te je izuzet uzorak ‘Cvjetni med’ u vrećici, neto 12 grama s naznakom ‘najbolje upotrijebiti do 31. prosinca 2024. godine’. Riječ je o ugostiteljskom pakiranju meda koji se služi uz čaj u brojnim kafićima i restoranima, piše portal Danica.

Analizom i laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da se zbog nedovoljnog broja peludnih zrnaca te prisutnih struktura nepoznatog podrijetla, u analiziranom uzorku ne može utvrditi botaničko podrijetlo.

Prirodan med

NMR analiza ukazala je na dodatak stranih šećera, AL-ELSD tehnikom utvrđen je dodatak šećernog sirupa, a utvrđen je i nedovoljan broj peludnih zrnaca za analizu. U preparatu su prisutne i strukture nepoznatog podrijetla, ističe se u presudi.

Tvrtka i direktorica poriču počinjenje prekršaja koji im se stavlja na teret. Ističu da odgovorno i profesionalno posluju prema svim pozitivnim propisima, a prirodni med sa svim propisanim karakteristikama nabavljaju od proizvođača.

– Po ovome sada ispada da med proizvođača Medo-flor ne zadovoljava te parametre. Moramo naglasiti kako med proizvođača Medo-flor kojeg smo stavili na tržište je nepatvoren i prirodan med – upozorili su iz sesvetske tvrtke.

U ispitnom izvještaju pak navodi se kako je med nesukladan, odnosno da je patvoren dodatkom šećernog sirupa te nije moguće utvrditi botaničko porijeklo meda.

Novčana kazna

– Uzorak je bio nesukladan, stranka je o tome obaviještena dopisom na koji se očitovala da ne želi analizu drugog uzorka i da se slaže sa rezultatima analize službenog uzorka – navodi se na sudu.

Svjedočila je i poljoprivredna inspektorica koja je potvrdila kako su u medu utvrđeni strani šećeri, a s druge strane nije utvrđeno ni botaničko porijeklo, iako je deklariran kao cvjetni med. Tvrtka mora platiti 1500 eura kazne, a direktorica 300 eura. Moraju pokriti i po 40 eura troškova postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba