Projekt izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra 'Gaveznica' pokrenula je Varaždinska županija

Od erupcije vulkana do svemirske vage: U Lepoglavi predstavljen projekt centra ‘Gaveznica’

Objavljeno: 25.01.2024. zagorjeinternational

Završilo je projektiranje Posjetiteljskog centra ‘Gaveznica’ koji će biti izgrađen u Lepoglavi uz istoimeni geološki spomenik prirode. Riječ je o lokalitetu na kojem se nalazi jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj i jedino poznato nalazište poludragog kamena ahata.

Uz niz edukativno-znanstvenih sadržaja u čijem će središtu biti vulkani i vulkanske stijene, tamo će biti brojne atrakcije za posjetitelje, koji će moći doživjeti erupciju i izlijevanje lave, posjetiti živopisnu ‘sobu ahata’, proučavati 3D model Ivančice ili stati na svemirsku vagu.

Župan Stričak: Centar će se prostirati na 1300 kvadrata

Projekt izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra ‘Gaveznica’ pokrenula je Varaždinska županija s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije, uz podršku Grada Lepoglave, a danas su ga u Lepoglavi predstavili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Marijan Škvarić i ravnateljica Javne ustanove Sanja Kopjar. Na predstavljanju su bili i predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave Robert Dukarić, lepoglavski gradski vijećnici, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, ravnatelji gradskih ustanova, kao i predsjednik udruge ‘Lepoglavski ahat’ Damir Vrtar.

– Naš cilj je prezentirati posebnost i vrijednost ovog jedinstvenog lokaliteta u Hrvatskoj, a projekt sa zadovoljstvom možemo predstaviti jer je dovršena projektno-tehnička dokumentacija. Za njezinu izradu je naša Javna ustanova Priroda osigurala gotovo 120.000 eura bespovratnih sredstava po natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Centar za posjetitelje će biti izgrađen uz sam lokalitet. Prostirat će se na oko 1300 kvadrata, imat će podrum i dvije etaže, a najveći dio će se odnositi na interpretacijski postav, odnosno edukacijsko-istraživački dio za posjetitelje. Bit će tu mnoštvo atrakcija. Primjerice, posjetitelji će moći doživjeti erupciju i izlijevanje lave, doznati kako je izgledao pradavni lepoglavski vulkan. Uređena će biti ‘soba ahata’, a ovdje će biti i svemirska vaga – najavio je župan Stričak.

Procijenjena vrijednost projekta izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra je oko 8 milijuna eura.

– Projekt ćemo prijaviti za sufinanciranje iz europskih fondova, na odgovarajući natječaj. Njegova izgradnja će izravno doprinijeti posjećivanju same Gaveznice, ali i okolnog područja Ivanščice i Ravne gore – istaknuo je Stričak.

Lepoglavski gradonačelnik: Moramo biti ponosni

Za Grad Lepoglavu projekt je od iznimne važnosti.

– Projekt Posjetiteljskog centra ‘Gaveznica’ nema značaj samo za naš grad, nego prelazi lokalne i regionalne okvire, možemo reći da je to nacionalna, pa i svjetska razina. Gaveznica je šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj i jedino nalazište ahata u našoj državi. Bilo je to i područje kamenoloma, pa smo morali čistiti i naslage otpada, no napravili smo projekt sa sadržajem na kojeg moramo biti ponosni – rekao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, koji je zahvalio Varaždinskoj županiji što je u suradnji s njima prepoznala značaj projekta.

Građevina budućeg Posjetiteljskog centra je, s obzirom na okolno prirodno šumsko područje, jednostavna i projektirana tako da bude uklopljena u okoliš. Projekt je izradila tvrtka ‘APE’ iz Zagreba, a u osmišljavanju znanstveno-popularne interpretacije i samog izložbenog postava sudjelovali su stručnjaci s područja geologije okupljeni u okviru tvrtke ‘Geologicum’. Najveći dio interpretacijskog postava površine od oko 500 kvadrata bit će na prvom katu građevine.

U Posjetiteljskom centru će, uz edukacijsko-istraživački dio za posjetitelje, uređeni biti i multifunkcionalna dvorana za organizaciju konferencija, tribina ili radionica, suvenirnica, manji ugostiteljski prostor, radni prostori za zaposlene i drugi sadržaji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba