Nesreća se dogodila prije gotovo deset godina

Radnik zamalo poginuo prilikom rušenja stabla. Hrvatske šume: Sam je kriv, rekao je da mu se žuri na sprovod

Objavljeno: 09.05.2024. zagorjeinternational

Teško stradali radnik podravske Šumarije trebao bi dobiti novčanu odštetu od 47.000 eura i mjesečnu rentu za tuđu pomoć u iznosu 240 eura mjesečno. Usto, Hrvatske šume morat će platiti i troškove sudskog postupka od 32.000 eura, prenosi ePodravina.

Pala mu grana na leđa s 20 metara

Nesreća se dogodila u siječnju 2015. godine na šumskom gradilištu Polum Medenjak na širem lepavinskom području. Stradali radnik je tada radio kao šumski sjekač te je pripremao stablo bukve za rušenje. Na bukvi je radio nasjek i tad mu je s visine od 20 metara pala grana drugog stabla na leđa. Naime, u blizini je baš u to vrijeme radio njegov kolega pa nije pazio kad je sjekao drugo drvo. Bila je to osnova za njegovu tužbu.

– Bio je propust poslodavca (Šumarija Sokolovac, Hrvatske šume) jer nije prijavio predmetno radilište, odnosno označio sjekačke linije. Poslodavac o nesreći nije obavijestio MUP niti je radio zapisnik o očevidu mjesta nesreće. Fotografije je napravila moja supruga dva dana kasnije – naveo je radnik u tužbi i dodao kako je zadobio teške i po život opasne ozljede.

Protiv njegovog kolege bio je pokrenut kazneni postupak. Nesretni je radnik zadobio prijelom dijelova kralježnice, natučenje bubrega, prsnog koša te slabina.

– Prošao sam mnogobrojne fizikalne terapije te radio terapeutske vježbe kod kuće, ali ni uz analgetike bolovi u kralježnici se nisu smanjili. Kretanje mi je i dalje otežano, ne mogu obavljati ili teže radim kućanske poslove. Zbog problema s bubregom imam probleme s mokrenjem i inkontinencijom, imam teške psihičke smetnje, ne spavam, imam PTSP… – nabrojao je radnik i tražio ukupnu naknadu štete od 510.000 kuna (68.500 eura).

Hrvatske šume isplatile su dio od otprilike 7800 eura pa još uvijek potražuje nešto manje od 59.000 eura, ali i mjesečnu rentu od 125 eura.

Hrvatske šume se brane

– Bile su određene sjekačke linije. Priznajemo da radilište nije bilo prijavljeno, no privremeno šumsko radilište se ne prijavljuje za radove koji će trajati kraće od pet dana – branili su se iz Hrvatskih šuma i dodali kako nisu obavijestili policiju nego inspekciju rada.

Dodali su kako je za sve kriv stradali radnik jer, kako su rekli, napravio je propust radeći suprotno pravilima zaštite na radu. To je priznao jer je rekao da se žurio ići na sprovod, zaključili su iz Hrvatskih šuma.

Kolega koji je rušio drugo stablo kazao je kako je ozlijeđenom kolegi rekao da ide rušiti stablo. Ne zna kako je pala grana koja je udarila kolegu, no tvrdi da nije pala sa stabla kojeg je on rušio jer je stablo palo na suprotnu stranu. Ipak, u međuvremenu je kazneni postupak protiv njega završio i on je pravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine. Hrvatskim šumama sad preostaje još jedino mogućnost žalbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba