Nisu joj davali šanse, ali ljubavna priča iz Zagorja je ipak prejaka

Veronika Desinićka odvela Sloveniju u finale Eurosonga

Objavljeno: 08.05.2024. zagorjeinternational

Umjetnica pravog imena Sara Briški Cirman svoju je Sloveniju na Eurosongu predstavila pjesmom ‘Veronika’ koja je inspirirana najpoznatijom legendom Velikog Tabora – tragičnom ljubavnom pričom o Veroniki Desinićkoj i grofu Fridriku Celjskom, piše Glorija

Među deset finalista koji su nakon nastupa u prvoj polufinalnoj večeri Eurovizije izborili odlazak u finale, našla se i Slovenija iako joj predviđanja kladionica nisu bila naklonjena. 

Naime, riječ je o legendi po kojoj Fridrik Celjski se zaljubio u siromašnu Veroniku koja je živjela u mjestu Desinić nedaleko Velikog Tabora i u tajnosti se s njome vjenčao, ali brak nije naišao na odobrenje njegovog oca koji je vlastitog sina zatvorio u kulu, a Veroniku naredio ubiti pod optužbom da je vještica. Upravo ona je postala prva žrtva progona vještica u Sloveniji, dodaje zadovoljna.hr.  

Raiven je ovu snažnu priču iznijela na dramatičan i uspješan način na pozornici, noseći pripijeni sjajni crni kombinezon ispod kojeg se naziralo njezino srebrno rublje i tetovaže. Takav hrabar odabir odjeće nosi snažnu poruku o ženskoj slobodi, otporu i snazi, a Raiven ga nosi s velikim samopouzdanjem. Njezin nastup jutro nakon prve polufinalne večeri prikupio je više od 100.000 pregleda. 

– Sigurna sam da priča i glazba su dovoljno jake i ekspresivne i da će njihova srž biti shvaćena unatoč tome što pjevam na slovenskom – izjavila je ranije 27-godišnja glazbenica Raiven i dodala kako pjesma nije snimljena ciljano za Euroviziju. 

Unatoč visokim pozicijama na prethodnim izborima, njen odlazak na Euroviziju ove godine izazvao je kontroverze u susjednoj državi pa je početkom godine Povjerenstvo za sprečavanje korupcije zaprimilo prijavu zbog sumnji na ispravnost izbora slovenskog predstavnika za Eurosong 2024. Godine. 

Ponukan kritikama, urednik zabavnog programa slovenske televizije Vanja Vardjan tada je za Delo izjavio da je Raiven već nakon prvog zbrajanja glasova, imala više od polovice mogućih bodova pa je zato odlučeno da Sara Briški Cirman jednostavno nema konkurenciju. 

Bilo kako bilo u Sloveniji je možda i nije imala, no ono što je sigurno da će joj u velikom finalu konkurenti biti Hrvatska, Srbija, Portugal, Ukrajina, Litva, Finska, Cipar, Irska i Luksemburg koji su odlazak u finale izborili nakon nastupa u prvoj polufinalnoj večeri. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba